Politika i gospodarstvo 16.03.2019. 07:51. Zadnja izmjena: 16.03.2019. 07:51.

Suradnja

Mesarima tisuću kuna stipendije i besplatni udžbenici

Dosadašnju uspješnu suradnju u obrazovanju budućih mesara Srednja škola Prelog i čakovečka Mesna industrija Vajda nastavljaju i u idućoj školskoj godini te će učenicima koji odaberu ovo zanimanje pružiti još bolje uvjete tijekom školovanja. Najavili su to na konferenciji za novinare u srijedu, 6. ožujka ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, prof. i predsjednik uprave Vajde Alen Kajmović, mag. soc. i mag. paed. Tako će stipendija sa sadašnjih 600 porasti na tisuću kuna, učenici će i za odrađenu praksu primati novčanu naknadu, tijekom školskih praznika moći će raditi u Vajdi uz plaću od 34 kune neto po satu, a novost je i da će im tvrtka osigurati i besplatne udžbenike.

- Cilj nam je stvoriti okolnosti da djecu i njihove roditelje kad izaberu ovo zanimanje u školi sve dočeka spremno. Izuzetak će biti tek nabavka bilježnica, a kad svemu dodamo i besplatan prijevoz, gotovo da i neće imati troškova, pojasnio je Alen Kajmović. Vajda se, dodao je, već neko vrijeme nosi sa sve većim izazovom nedostatka radne snage, te su im upravo mesari prioritet.

- Trenutno imamo petoricu stipendista od koji trojica dolaze iz preloške Škole i ovo je savršena prilika da se pokaže na koji način obrazovni sustav može blisko surađivati s realnim sektorom. Naravno da će ih sve po završetku školovanja kod nas čekati i stalan posao, istaknuo je Kajmović.

  • Upravo s idejom obrazovanja u službi gospodarstva u Srednjoj školi Prelog školuju se i druga deficitarna zanimanja.

- Uvijek govorim da se iz Međimurja ne mora odlaziti, da se tu nude dobri poslovi i da si mladi već nakon osmog razreda mogu osigurati kvalitetnu egzistenciju u etabliranim tvrtkama poput Vajde gdje mogu razvijati svoje kompetencije, nadovezao se i ravnatelj Gregur. U ovoj su školskoj godini za mesara upisali trojicu učenika, dok će u idućoj biti otvoreno sedam mjesta. No, bude li interes veći, kvota se može prilagođavati, kao i ona za zanimanje pekara te po prvi put - i to jedini u Hrvatskoj - pivara.