Politika i gospodarstvo 28.05.2019. 12:55. Zadnja izmjena: 28.05.2019. 13:33.

S otvorenja novog pogona u Čakovcu

Mesna industrija Vajda u zamahu tehnološke modernizacije

Od ulaska u Grupu Pivac, hrvatsku mesoprerađivačku industriju koja zapošljava više od dvije tisuće radnika, Mesna industrija Vajda u kontinuiranom je investiranju.

Okončanje jednog od investicijskih zahvata u Mesne industrije Vajda u petak, 24. svibnja, u Čakovcu je obilježeno svečanošću na kojoj je ministru poljoprivrede i podpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tomislavu Tolušiću pripala čast proglasiti ga završenim.


Projekt obuhvaća dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju jednog od proizvodnih pogona, gradnju objekta za pranje i dezinfekciju transportnih vozila, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, te proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta uz modernizaciju rashladnog sustava.

Širenje proizvodnih mogućnosti i dizanje tehnološke razine u Vajdi prati i razvoj kooperantske mreže; njeguju suradnju s obiteljskim gospodarstvima 80-tak uzgajivača svinja, domicilnih u Slavoniji i Međimurju, koji zasad isporučuju oko 150.000 utovljenih svinja godišnje, a unutar Grupe Pivac u tovu je i do 6.000 grla junadi godišnje.

SKOK U RAZVOJ

Investiranje u objekte i postrojenja koje je upravo završeno vrijedno je 50.000.000 kuna, a za projekt je osigurana i bespovratna potpora od 22.670.000 kuna mjerom "M4 -ulaganja u fizičku imovinu" iz programa ruralnog razvoja.

U prigodnom obraćanju sudionicima svečanosti, Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda, pozdravljajući mnoštvo uzvanika i gostiju među kojima su bili uz ministra Tomislava Tolušića i Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Zoran Vidović zamjenik gradonačelnika Čakovca, pohvalio se rezultatima koji jasno govore o skokovitom razvoju Vajde od integracije u Grupu Pivac. U prošloj je godini ukupan prihod zabilježen na razini 363.000.000 kuna što u odnosu na 2017. predstavlja rast od 23,55%, iz kooperacije je preuzeto 91,70% više utovljenih svinja nego 2017. odnosno njih 142.000, koju se širi da bi dosegla 200.000 tovljenika godišnje, a porasla je zaposlenost, ali i plaće zaposlenika za prosječno 40 posto.

PERSPEKTIVA

U uvjerenju da je MI Vajda dobro organiziran kapacitet od polja do stola, A. Kajmović je naglasio: - Danska, Mađarska, Španjolska najjači su i najveći proizvođači svinjetine u Europi, njihova se proizvodnja mjeri u desecima milijuna tovljenika godišnje, naša je proizvodnja nemjerljivo manja, ali siguran sam da imamo bolje uvjete od spomenutih zemalja, dakle i perspektivu. Zato Vajda razvija s mladim poljoprivrednicima koji imaju farme mahom kapaciteta do tisuću tovljenika suradnju, dragocjeno je to za nas, za našu zemlju. Znači da su mladi ostali tu, da dobro zarađuju u tri turnusa tova godišnje, pružili smo im financijsku sigurnost u kooperaciji i to neovisno o oscilacijama na tržištu mesa. Naše je opredjeljenje – budući da smo u grupi Pivac upravo mi centar svježeg mesa – da u naše prerađivačke kapacitete može ući samo domaća sirovina. Upravo zahvaljujući ovom projektu Vajda se danas može pohvaliti jednom od najsuvremenijih klaonica, ne samo u Hrvatskoj, nego i široj regiji, zaduženi smo za primarnu proizvodnju i obradu sirovine na razini čitave Grupe Pivac, a cilj ove nove investicije bio je dodatno jačanje liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg svinjskog i junećeg mesa u Hrvatskoj te daljnje jačanje suradnje s domaćim OPG-ovima. Ovaj pristup će osigurati da Vajda i vajdini proizvodi budu sinonim za 100% hrvatsko, zaključio je Alen Kajmović.

U ime Grupe Pivac sudionike svečanosti pozdravio je Igor Miljak, predstavnik Grupe Pivac i predsjednik Uprave PPK-karlovačke mesne industrije, najavljujući nova investiranja u Vajdi i u drugim dvjema sastavnicama Grupe, te iznio procjenu da će u iduće tri godine razina investiranja doseći daljnjih 30.000.000 kuna.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK čestitao je domaćinima na postignućima zabilježenim u nekoliko prošlih godina, te ocijenio:

- Vajda je, uz podizanje vlastite konkurentnosti i za šire EU-tržište, izvrstan primjer kako se mora vezati primarna proizvodnja u tovilištima do prerade i plasmana mesa, a posebno mi je drago što mogu čestitati na moralnom i korektnom poslovnom odnosu prema kooperantima i svojim zaposlenicima.

Čestitkama se pridružio i župan Matija Posavec, koji je naglasio:

- Ovo je lijep gospodarski trenutak, čestitam, jer govorimo o rastu broja zaposlenih, rastu plaća, modernizaciji prerađivačkih kapaciteta... Posebno mi je drago što je među budućim investicijama i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, što najbolje pokazuje da je ovdje riječ o gospodarski uspješnoj sredini koja je i ekološki osviještena.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uz čestitke u ime Vlade Republike Hrvatske konstatirao je: - Budi se poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj, vide se rezultati kontinuiranih napora za sređivanje stanja u cijelom sektoru, tako i umješnog korištenja prilika koju pružaju europski fondovi. Nerosporno je. Rezultati se vide! Od prošlog petka do ovog, do danas kada smo se lijepim povodom ovdje našli, otvorene su investicije vrijedne ukupno 350.000.000 kuna, od čega je 100.000.000 kuna osigurano putem Ministarstva poljoprivrede.

Otvorenje novouređenih pogona koje su gosti i uzvanici imali prilike razgledati popraćeno je i prigodnom izložbom Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina otvorenom u Scheierovoj zgradi u Čakovcu. O izložbi, opširniji tekst donosimo klikom na link ovdje

Izvor: 3344