Politika i gospodarstvo 11.11.2016. 08:25. Zadnja izmjena: 11.11.2016. 08:25.

Sjednica

Metaloprerađivačka industrija u Međimurju razvija se i raste

19. sjednica Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec predstavila je rezultate poslovanja za 2015. godinu te dugoročna očekivanja za ovu i godine koje slijede. Kako je na samom početku istaknuo predsjednik Grupe Đuro Horvat rezultati poslovanja u ovom sektoru ukazuju na tendenciju rasta u svim segmentima, a najviše veseli činjenica rasta plaća koja je jedan od glavnih motiva ostanka radne snage na ovom području.

„Na dobrom smo putu, razvoj i rast idu mnogo brže nego prošle godine, a prema pokazateljima, u 2017. ćemo ići još i brže. Zadovoljan sam što moji kolege metalci, direktori, menadžeri brinu o Međimurju, povećavaju plaće i zapošljavaju nove radnike. Iako smo prema posljednjim podacima zaposlili 350 novih radnika, potrebni su nam inženjeri, mladi visokoobrazovani stručnjaci kako bi zajedno stvarali proizvode dodane vrijednosti“, istaknuo je Horvat. Koncept razvoja svake pojedine tvrtke mora se temeljiti na vlastitom tržištu, stvaranju visokokvalitetnog proizvoda, te složenijeg proizvoda koji će moći konkurirati zahtjevnom europskom tržištu.  

Rast ukupnih prihoda i rashoda u metaloprerađivačkoj branši povećao se s obzirom na prošlu godinu, investiralo se oko 148 milijuna kuna u novu dugotrajnu imovinu, što je za 17,6% više nego lani, dok je prosječna neto plaća u razdoblju od siječnja do prosinca 2015. godine iznosila 4.956 kuna odnosno 4,7 % više nego u prethodnoj kalendarskoj godini. „Činjenica je da je prosječni dohodak u preradi metala odnosno proizvodnji metalskih konstrukcija, strojeva i uređaja u Hrvatskoj iznosio 5.222 kune, no ovi podaci potvrđuju da smo na dobrom putu da dostignemo i taj cilj“, izjavio je Silverije Petriš, ispred Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec.

Ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka napomenuo je kako su jedina strukovna škola koja je uspjela osigurati novi razred CNC operatera, odnosno povećati upisne kvote za ona zanimanja za kojima je tržište ukazalo potrebu, te se zahvalio Županiji koja ih je podržala i pomogla kod nadležnih ministarstava.