Politika i gospodarstvo 06.02.2018. 08:53. Zadnja izmjena: 06.02.2018. 08:53.

Službeni posjet

Ministar Ćorić u Međimurju upoznat s moderniziranim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić koji je prilikom dolaska na sjever zemlje uz svog domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca odradio radni sastanak u Velikoj vijećnici Međimurske županije s gradonačelnicima te načelnicima međimurskih gradova i općina uz temu predstavljanja mogućnosti sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom. Cilj je bio predstaviti mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obaveze. Zaključak diskusije koja je uslijedila nakon prezentacije Irene Relić, tajnice Kabineta ministra svakako je bio taj da je Međimurje jedno od onih krajeva zemlje koji prepoznaje, zna i provodi sve mogućnosti koje su dane u okviru potpora i sufinanciranja, ali i kako svojim sredstvima, prema riječima ministra, stvara jedinu zelenu Županiju u Republici Hrvatskoj, prema službenim podacima ministarstva.

- Dozvolite da čestitam jedinicama lokalne samouprave s područja Međimurske županije na visoko podignutoj ljestvici u kontekstu odvajanja komunalnog otpada. Rezultati koje Međimurska županija i njezine jedinice u ovom trenutku pokazuju znatno su iznad prosjeka Republike Hrvatske, naglasio je ministar. Dana je pritom informacija o tome što ministarstvo priprema u ovoj godini kako bi se jedinice lokalne samouprave mogle javiti na nove natječaje i postići nove dodane vrijednosti u gospodarstvu, a vezano za gospodarenje otpadom, a uz to je ministar izdvojio Plan objave poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za 2018. godinu. Naglasak je stavljen na infrastrukturnu opremljenost u kontekstu gospodarenja otpadom, od sortiranja na razini kuće, nabave spremnika do izgradnje sortirnica. Jedinice lokalne samouprave s područja Međimurja vrlo su aktivne u tom smjeru te je ministar istaknuo zadovoljstvo i sigurnost kako će cijela Hrvatska po uzoru na Međimurje do 2020. godine dostići zadovoljavajuće vrijednosti u gospodarenju otpadom.

Nakon odrađenog sastanka, ministar i župan zajedno su bili dio svečanosti obilježavanja završetka radova u sklopu EU sufinanciranog projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, jednog od najvećih i najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata na području Međimurja u povijesti. - Projekt se izvodio od ožujka 2015. do prosinca 2018. godine. Nova mreža odvodnje izgrađena je u 13 naselja, rekonstrukcija i sanacija postojećeg sustava odvodnje u samom gradu Čakovcu i naselju Šenkovec, a svečanost završetka radova je na lokaciji rekonstruiranog i moderniziranog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada i pet općina, u svom je govoru rekao direktor Topolnjak. Kako je ministru objasnio župan, uz ovaj projekt, u pripremi je i aglomeracija Mursko Središće – Donja Dubrava vrijedan 378 milijuna kuna.