Politika i gospodarstvo 20.01.2018. 08:36. Zadnja izmjena: 20.01.2018. 08:40.

Službeni posjet

Ministar M. Pavić u Međimurju o sustavu zapošljavanja, mirovinama i prosjeku plaća

U svom prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je dan iskoristio kako bi sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i suradnicima razgovarao o temama ključnima za sjever zemlje, a koje se tiču stanja na tržištu rada, upisnih kvota, o radu Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje. 

- S ministrom smo razgovarali o jednoj od najvažnijih tema za Međimurje, sustavu zapošljavanja, mirovina i prosjeka plaća. To je naša boljka i izazov s kojim smo se odlučili uhvatiti u koštac i nastojimo ga riješiti na sve načine, svakim projektom, ulaganjem i mjerama. Mi nemamo problema s prosjekom nezaposlenih, on je u Međimurju rekordnih 6,8%, trenutno je naime 2928 ljudi na Zavodu za zapošljavanje i svjesni smo da nisu svi našli posao u Međimurju, da su mnogi otišli u druge zemlje. Ono što danas postoji je nedostatak radne snage, pogotovo u metalskoj industriji koja je vrlo proaktivna. Ministru smo prezentirali sve što rade naše stručne službe i razvojne agencije, uz dakako HZZ kroz niz zajedničkih projekata, rekao je međimurski župan i konkretno naglasio kako će jednim takvim projektom 140 nezaposlenih osoba biti prekvalificirano i usmjereni na tržište rada za metalsku struku.

- Mnogobrojni gradovi i općine prijavili su program za zapošljavanje žena „Zaželi“, danas smo potpisali ugovore teške više od 17 milijuna kuna u Murskom Središću koji se tiču ove županije. Isto tako mi je bilo drago čuti da je Županija prijavila program LEDI – lokalne inicijative za potpore zapošljavanja kojim će upravo biti fokusirani na mlade kroz NIT populaciju, odnosno onu koja nije u obrazovanju ni u radu, i za klubove za mlade u HZZ-u, kazao je ministar Pavić.

Nakon održanog radnog sastanka, delegacija je posjetila prostore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje – Područni ured Čakovec gdje je ministar razgledao tamošnje prostore i uvjete rada.