Politika i gospodarstvo 18.05.2018. 08:28. Zadnja izmjena: 18.05.2018. 08:31.

U službenoj posjeti

Ministrica Gabrijela Žalac na radnom sastanku i Kolegiju gradonačelnika i načelnika

U službenoj posjeti Međimurskoj županiji, u četvrtak, 17.svibnja boravila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u pratnji svojih pomoćnika Dragana Jelića i Katice Mišković.

Župan Matija Posavec prezentirao je popis projekata u Međimurju koji su u fazama realizacije, pripreme, kandidature ili evaulacije a po čemu se Međimurje pozicionira kao županija koja najviše ulaganja u javnu infrastrukturu financira upravo iz europskih fondova. Ministrica Gabrijela Žalac, pohvalivši Međimursku županiju, naglasila je kako je samo u posljednje dvije godine u programu „Konkurentnost i kohezija“ potpisano 138 ugovora vrijednosti 527 milijuna kuna, a zbrojivši sve druge projekte vezane uz područje energetske učinkovitosti, zdravstva, kulture, prirodne baštine taj se iznos penje do 753 milijuna kuna.

Po završetku radnog sastanka, ministrica Žalac sa suradnicima nazočila je sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika gdje je nazočne predstavnike međimurskih općina i gradova upoznala sa financijskim razdobljem koje nam slijedi u narednoj financijskoj perspektivi EU, a u kojem će se naglasak staviti na digitalnu transformaciju, poduzetništvo i inovacije, poslovno okruženje i cirkularnu ekonomiju. „Svjesna sam novog indeksa razvijenosti no vjerujem kako ćemo povećati financijska sredstva za sufinanciranje EU projekata. Tijekom lipnja Europska komisija će objaviti prijedlog sektorske regulative za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon čega će se znati što će se moći financirati u poljoprivredi nakon 2020.godine“ – rekla je ministrica.

Pomoćnica ministrice Katica Mišković spomenula je kako će idući tjedan biti potpisivanje Ugovora za financiranje projektno tehničke dokumentacije gdje je Županija kandidirala nekoliko projekata, dodavši, između ostalog, kako je u tijeku proces pregovora sa Europskom investicijskom bankom u zaduživanju države za pokretanje programa adaptacije, dogradnje ili izgradnje škola i školskih dvorana obzirom na veliki broj projekata sa građevinskim dozvolama. Taj će natječaj biti aktualan početkom iduće godine.