Politika i gospodarstvo 12.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Mnogim pčelarima "zlato" za bagremov med

Pčelarsko društvo »Agacija« provelo je cjelovito, stručno ocjenjivanje uzoraka meda međimurskih pčelara kroz uobičajenu proceduru laboratorijske (na Agronomskom fakultetu u Zagrebu) i organoleptičke (u stručnom povjerenstvu) provjere kvalitete meda. U pčelarskoj sezoni 2015. godine čini se da je najviše uspjeha bilo s pčelinjom pašom na bagremu (agaciji), najviše je pčelara dobilo med ocijenjen "zlatom" baš za bagremov med.

 
Zlato i srebro bagrema

 

U rezultatima 9. organiziranog ocjenjivanja meda zabilježeno je da bagremov med ocijenjen "zlatom" imaju Marko Trupković iz Novog Sela Rok, Almir Škvorc iz Vukanovca, Goran Heđa iz Slakovca, Josip Đuran iz Selnice, Stjepan Pokrivač iz Vučetinca, Robert Zorković iz Nedelišća, Mladen Vinko i Ivan Bobičanec iz Murskog Središća, Ivan Kofjač i Ivan Šopar iz Čakovca, Stjepan Mađarić iz Križovca, Andrija Šoltić iz Ferketinca, Franjo Trstenjak iz Mačkovca, Zdenko Radiković iz Svetoga Križa i Josip Ceilinger iz Nedelišća. "Srebrom" ocijenjen bagremov med imaju Zlatko Vrtarić iz Sivice, Dragutin Pintarić iz Pretetinca, Tatjana Šardi iz Čakovca, Goran Novak iz Male Subotice, Simon Mlinarec iz Šenkovca, Nenad Jeđut iz Totovca, Danijela Herman iz Pribislavca, Alenka Bilić iz Brezja, Mario Kečkeš iz Preloga, b iz Sivice, Daniel Jurković iz Čakovca, Drago Mikulan iz Donje Dubrave i Stjepan Posavec iz Savske Vesi. "Broncu" su za bagremov med dobili Željko Mrazović iz Ferketinca, Darinka Horvat iz Stanetinca, Branko Lipić iz Murskog Središća, Nenad Tkalčec iz Šenkovca i Velimir Glumac iz Čakovca. 


Jedan s brijega, jedan iz doline

 

Darinka Horvat iz Stanetinca i Robert Kralj iz Preloga imaju cvjetni med ocijenjen "zlatom", a "srebro" su dobili za cvjetni med Željko Trupković iz Novog Sela Rok, Robert Zorković iz Nedelišća, Štefanija Borko iz Trnovca i Vitomir Mlinarec iz Šenkovca. Jedan je cvjetni med ocijenjen "broncom", ima ga Vladimir Knezić iz Strahoninca. 


"Zlatni" kesten i medljikova Kestenov med u "zlatu" ima Danijel Dobranić iz Šenkovca, "srebrni" kestenov med imaju Dragutin Pintarić iz Pretetinca, Željko Trupković iz Novog Sela Rok, Nenad Tkalčec iz Šenkovca, Daniel Jurković i Franjo Matjašec iz Čakovca, Mario Kečkeš iz Preloga i Mirko Pruginić iz Murskog Središća, a "brončani" je kestenov med Velimira Glumca iz Čakovca. Kremasti med "srebra" vrijedan ima Ignac Goričanec iz Murskog Središća, Josip Dobranić iz Šenkovca ima "zlatni" med od medljikovca, a Robert Kralj iz Preloga pak "srebrni" med od medljikovca.

Izvor: 3163