Politika i gospodarstvo 24.03.2017. 09:00.

Cestovna sigurnost

MUP odbio sufinancirati spas čakovečkog nadvožnjaka

Izabrani su "dobitnici" MUP-ovog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. Za sufinanciranje zahvata prijavljeno je 13 prometnih projekata iz Međimurja, a šest je odobreno: izgradnja biciklističkih traka između Donjeg Kraljevca i Hemuševca te Donjeg Kraljevca i Hodošana, pješačko-biciklističke staze u Ulici braće Radić u Hodošanu (također Općina Donji Kraljevec!), biciklističke trake između Peklenice i Vratišinca, postavljanje pokazivača brzine s upozorenjima u Murskom Središću te rekonstrukcija raskrižja četiriju ulica u blizini dječjeg vrtića u Strahonincu. Riječ je o projektima vrijednim oko 4,5 milijuna kuna, a sufinancira se 70 posto. Čakovečki nadvožnjak nije prošao, kao ni izgradnja kružnih tokova na križanjima južne obilaznice s Preloškom i Kalničkom ulicom.

"ZNA SE"

- Zna se tko je na vlasti, bez komentara - prvo je što nam je kazao gradonačelnik Stjepan Kovač. Potom je poslao i umjereniju izjavu.

- Nažalost, primio sam vijest o tome da je MUP odbio naš zahtjev za dodjelu sredstava za sanaciju nadvožnjaka u Kalničkoj ulici. Osim činjenice da je nadvožnjak u katastrofalnom stanju i time predstavlja veliku opasnost za građane, natječajna dokumentacija zadovoljavala je sve uvjete i nije bilo razloga za odbijanje našeg zahtjeva. Nastavit ćemo tražiti najbolje moguće rješenje, napisao nam je. Kaže da su tražili četiri milijuna kuna za prvu fazu, tj. za statiku dotrajalog nadvožnjaka. U "cifri" je vjerojatno i problem... A što se obilaznice tiče, dodaje da je ona u planu Hrvatskih cesta te su baš one prijavile te zahvate MUP-u.

- Neovisno o ovom natječaju, kružni tok ide. Uskoro će početi radovi na križanju kod Savske Vesi, a Ivanovec je na redu poslije toga, dodaje Kovač.

JOŠ IMA NADE

Odbijeni su i zahvati rekonstrukcije raskrižja Selnica - Prekopa - Mursko Središće s izgradnjom pješačke staze, rekonstrukcija dionice Pribislavec - Belica s izgradnjom biciklističke trake, izgradnja biciklističe trake između Dunjkovca i Slakovca te rekonstrukcija ulice i izgradnja biciklističke trake od Vrhovljana prema Selnici (do mostića). No, još nije sve gotovo. Naime, biciklističke trake od Donjeg Kraljevca prema Hodošanu i Hemuševcu prijavila je Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Istovremeno, za istu je svrhu odobren i novac iz projekta prekogranične suradnje s Mađarima! Stoga će biti odbijen MUP-ov novac. Kako zbog Kraljevčana drugi ne bi ostali "kratkih rukava" Ljerka Cividini, ravnateljica ŽUC-a, krenula je u pregovore da taj novac bude prebačen u druge međimurske projekte.

- Dugo su se čekali Mađari i nismo znali hoćemo li dobiti taj novac. Stoga već pregovaram s MUP-om da umjesto trake za Hodošan sufinanciraju traku između Slakovca i Dunjkovca. Isto tako s Centrom za vozilom Hrvatske pregovaram da umjesto trake za Hemuševec sufinanciraju proširenje i traku od Vrhovljana prema Selnici - kaže ravnateljica.