Politika i gospodarstvo 24.02.2017. 12:44. Zadnja izmjena: 24.02.2017. 12:47.

18. sjednica

Na kolegiju gradonačelnika i načelnika o EU projektima, povezivanju proizvođača u zadruge i šumama

Na 18. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji koji je održan u Velikoj vijećnici u pet se točaka dnevnog reda, dotaknulo tematike europskih natječaja koji su otvorni za prijavu, povezivanja proizvođača u zadruge, projekta Šume i šumarstvo sjeverne Hrvatske te dana informacija o projektu Pomoć u integraciji.

O indikativnim listama koje su najavljene od strane ministarstava i provedbenih tijela, u svom je izlaganju izvijestila Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, te pritom predstavila natječaje koji su planirani za 2017. godinu, a vezani su uz jedinice lokalne samouprave. Gradonačelnike i načelnike zanimalo je kakav je sustav financiranja po projektima, na što je Polanec – Marinović odgovorila da svako eventualno predfinanciranje ovisi o svakom od natječaja, no i kako država ima osiguran Fond za sufinanciranje, tako da nije teret više na općinama. "Naše REDEA i MENEA bit će na raspolaganju svima da povučemo što više sredstava iz fondova, kao ulaganje u naš kraj“, rekao je međimurski župan te uputio načelnike i gradonačelnike da se informiraju oko projekata energetske učinkovitosti koji se već provode u našim školama i zdravstvenim ustanovama.

Miroslav Benko i Zlatko Mehun prezentirali su prijedlog projekta „Šume i šumarstvo sjeverne Hrvatske“, kako Hrvatski šumarski institut, zajedno s Hrvatskim šumama razmišlja o popularizaciji šume na ovim prostorima. Specifičnost ovog kraja je ta što je 70% šuma u privatnom vlasništvu, dok je na razini Hrvatske 80% državnih šuma. Na sjednici je dana mogućnost poslovnog povezivanja proizvođača u zadruge, o čemu je pobliže izvijestila Ilda Stanojević, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo i dodala kako je povezivanje u zadruge potrebno kako je danas teško sam opstati na tržištu. Zajedničko udruživanje stvara konkurentnost i lakši izlazak na tržište što je iznimno važno u svakom poslovanju. Zaključeno je kako će se na ovu temu održati dodatni sastanci s udrugama, te ih potaknuti na ovakav korak.

Međimurska županija i Udruga za pomoć djeci i mladeži Osmijeh zajednički su u projektu „Pomoć u integraciji“ – projekt u području potpore provođenju pojedinačnog programa izvršenja kazne zatvora / odgojne mjere koji je prezentiran na sjednici. O istome su govorili Jelena Čugalj iz udruge te Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti zaključivši kako je ovo važna tema zbog aktualnosti problematike integracije i zapošljavanja maloljetnika i odraslih osuđenih osoba.