Politika i gospodarstvo 28.05.2018. 12:53. Zadnja izmjena: 28.05.2018. 12:56.

Potpisan ugovor

Na prostoru bivše vojarne u Čakovcu grade se laboratoriji za Centar održivog razvoja

Osim projekta „Metalska jezgra“, na prostoru bivše vojarne u Čakovcu grade se laboratoriji za Centar održivog razvoja. U tu svrhu, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava EU fondova kojeg su potpisali dekanica Međimurskog veleučilišta dr.sc. Nevenka Breslauer, Ministrica znanosti i obrazovanja dr.sc Blaženka Divjak i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje fondova EU Tomislav Petric, u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca i pročelnika UO za obrazovanje, kulturu i sport Branka Sušeca.

Ukupna vrijednost projekta je 11.895.867,07 kn, a trajanje 24 mjeseca! Međimursko veleučilište će ulaganjem u organizacijsku reformu, rekonstrukciju i opremanje Centra održivog razvoja osigurati istraživačko-razvojnu infrastrukturu koja će poslužiti za provedbu temeljnog, industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, automatike i proširene stvarnosti, što će dovesti do povećanja broja primjenjivih istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji. Rad Centra održivog razvoja temelji se na potrebi znanstvenika, istraživača, gospodarstvenika te istraživačkih ustanova u regiji koje će koristiti dostupno znanje i istraživačku infrastrukturu.

Sa ciljem povećanja broja primjenjivih znanstveno-istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji, rekonstruirati će se zgrade "Centra održivog razvoja vrijednosti“ u iznosu od 6.499.098,32 kn. Na taj će se način osigurati istraživačko-razvojna infrastruktura koja će poslužiti za obrazovanje i provedbu temeljnog, industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti, što će dovesti do povećanja broja primjenjivih znanstveno-istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji.

Za opremanje zgrade "Centra održivog razvoja" dobiveno je 586.932,50 kn te će se izvršiti nabava za uslugu opremanja zgrade (prizemlje i potkrovlje), opremiti namještajem i ostalim inventarom.

Ulaganjem u organizacijsku reformu omogućit će se samostalno i održivo djelovanje Centra, a funkcionalan i učinkovit Centar temelj je za intenzivniju međunarodnu i domaću znanstvenu suradnju. Ostatak bespovratnih sredstava namijenjen je za kabinete, pomoćne prostore, te kreiranje sustava kvalitete.

„Međimurska županija nakon niza godina planira velika ulaganja u znanstvenu izvrsnost. Projekt „Metalska jezgra“ od 32 milijuna kuna, kandidirani Centar kompetentnosti u strojarstvu vrijedan 50 milijuna kuna, obnova srednjih škola i radionica po modelu energetske učinkovitosti vrijedni 16 milijuna kuna te ovaj projekt Centra održive gradnje vrijedan 12 milijuna kuna rezultira ulaganjem u znanstveno istraživačku izvrsnost od preko 100 milijuna kuna“ , ističe župan Matija Posavec.