Politika i gospodarstvo 30.05.2016. 07:45. Zadnja izmjena: 30.05.2016. 10:33.

Centar za kulturu

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Čakovca uručena najviša gradska priznanja

U petak, 27. svibnja je potpisana Povelja o prijateljstvu s mađarskim gradom Szigetvarom, a središnji događaj trećeg dana obilježavanja Dana Grada Čakovca bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Čakovca, održana u Centru za kulturu.

Čakovec i Szigetvar povezuje Nikola Šubić Zrinski, hrvatski junak koji je u bitci kod Sigeta zaustavio tursku vojsku te njeno napredovanje prema Beču. Ova godina proglašena u obje države godinom Nikole Šubića Zrinskog, a ako čakovečki doprinos proslavi 450-te obljetnice, formalizirana je dugogodišnja suradnja s mađarskim gradom Szigetvarom. Rekao je to među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. „Zadovoljan sam što potpisujemo Povelju o prijateljstvu s još jednim gradom, te sam siguran da će i ova suradnja rezultirati sa novim programima, projektima te biti korisna objema sredine“, naglasio je Kovač.

Gradonačelnik Szigetvara dr. Peter Vass rekao je da je odlično što se naša dva grada i na ovaj način povezuju, jer je riječ o sredinama koje zajedno mogu napraviti mnogo. Dosadašnja suradnja, posebice vezana uz Zrinske bila je vrlo dobra, no ova Povelja podići će je na puno višu razinu. Nakon potpisivanja Povelje, otkriven je i novo postavljeni obelisk na Trgu Republike posvećen Szigetvaru, a položeni su i vijenci podno spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom.

Svečana sjednica Gradskog vijeća ove je godine bila posvećena Josipu Štolceru Slavenskom, hrvatskom skladatelju rođenom prije 120 godina u Čakovcu. U prigodnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat osvrnuo se na rad Gradskog vijeća u protekle tri godine dok se gradonačelnik Grada Čakovca osvrnuo na aktualni trenutak u kojem se nalazi naš grad.

„Grad čine ljudi, njihovi uspjesi, ideje, ideali i ciljevi. Našem gradu toga nikad nije nedostajalo, a Čakovec danas nije grad koji drugi ističu kao primjer zbog svog geografskog položaja, uloženih novaca ili povijesti, već zbog svojih stanovnika. Svi mi volimo svoj grad, želimo da se razvija, da bude bolji od drugih, da budemo ponosni kad njegovo ime spomenu daleko izvan naših lokalnih okvira. U svojoj brizi za grad često smo previše kritični, zaboravljajući da u svakom poslu, do krajnjeg cilja vodi više različitih puteva. A svima nam je cilj isti - bolji Čakovec!“, kazao je Kovač.

Na Svečanoj sjednici uručena su i najviša gradska priznanja. Za djelovanje na području Udruga za proteklu godinu nagradu Grada Čakovca dobile su „Čakovečke mažoretkinje“, za  područje socijalne skrbi Caritas župe svetog Nikole Biskupa iz Čakovca, za gospodarstvo čakovečka tvrtka Centar energetske efikasnosti d.o.o., za zasluge na području sporta i tehničke kulture Vlado Bošnjak, za zasluge na području kulture i umjetnosti  Ladislav Varga, a nagradu za zasluge na području odgoja i obrazovanja u protekloj godini, Nataliya Nikitina. Nagradu za životno djelo ove godine, posthumno je dobio prof. Anto Dragić, a Zlatnik Grb Grada Čakovca za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca ove godine dobiva Društvo „Naša djeca“ Čakovec. Počasnom građankom Čakovca proglašena je Lili Čaki Legenstein. U ime nagrađenih zahvalila se predsjednica Društva „Naša djeca“ Čakovec Gordana Šoltić Siladi.

Nazočnima na svečanoj sjednici obratio se i dječji gradonačelnik Lovro Horvat, a u umjetničkom dijelu programa nastupali su Armando Puklavec, Gudački kvartet Zagreb, te Zbor Gimnazije „Josipa Slavenskog“. 

Izvor: David Vugrinec