Politika i gospodarstvo 04.02.2016. 11:37. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Općina Sveti Juraj na Bregu

Načelnik Anđelko Nagrajsalović: Bivši načelnici piju mi krv na slamčicu

Anđelko Nagrajsalović, SDP-ov načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu, pred sam kraj 2015. suočio se s vrlo ozbiljnim pokušajem da ga se sruši s načelničke funkcije neizglasavanjem proračuna za 2016. godinu. Sve je ostalo samo na pokušaju, proračun mu je izglasan većinom glasova, ali u trenutnom odnosu snaga (u vladajućoj koaliciji je, barem na papiru, osam od 15 vijećnika) Nagrajsalović na svakoj novoj sjednici Vijeća može očekivati pokoje iznenađenje. U Općinskom vijeću su četiri HNS-ova vijećnika, tri SDP-ova, dva HSS-ova, dva HSU-ova, dva HDZ-ova, jedan Hrvatskih laburista - Stranke rada i jedan MDS-ov. U vladajućoj koaliciji su SDP, HSU, HSS i MDS.
- U šest-sedam godina, ovo je bilo prvi put da su na vijeću tako ozbiljno krenuli u pokušaj rušenja proračuna, kaže Nagrajsalović. Da su se uspjeli malo posložiti, moglo je biti svašta, međutim, kad sam čuo što se sprema, kontaktirao sam njihove predsjednike na županijskoj razini. Politika je stvarno, oprostite na izrazu, gadna k... Dok HNS na županijskoj razini ima podršku SDP-a, HNS-ovci me u Vijeću pokušavaju rušiti uz pomoć bivšeg načelnika, HSS-ovca Stjepana Perka, koji je u našoj koaliciji. U ovom slučaju nisam znao kako će se ponijeti vijećnik laburista, a onda mi HDZ ide spašavati proračun!

Je li u pitanju politika ili osobni animoziteti?

- Nije politika, već osobna netrpeljivost prema meni. Jedno vrijeme su u Općinskom vijeću sjedila tri bivša načelnika i možete samo misliti što su mi radili. Pili su mi krv na slamku. Do 2005. Općinu je držao HSS (vijećnik Stjepan Perko tada je bio načelnik), ali cijelo to vrijeme malo toga se događalo. Potom je načelnik postao Zoran Šarić koji je na pola mandata otišao za ravnatelja ŽUC-a, a onda su se otkrili problemi s putnim nalozima. Šarića je naslijedio Davor Križaić, a poslije je štafetu “preuzela” Dragica Vugrinec. Vugrinec je bila kandidatkinja i na proteklim izborima za načelnicu. Ona je uspjela potpisati prvi sporazum i projekte s građevinskom dozvolom za sportsku dvoranu, ali to je bilo sve. Što god sam ja kasnije radio na dvorani, za sve sam bio kriv, ništa nije valjalo... Meni se spočitava svaka trunka, a ne vide sebi balvan u oku.

Milanović se ponio nekorektno!
Anđelko Nagrajsalović je potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a, ali još se do kraja nije odredio hoće li se na predstojećim unutarstranačkim izborima opredijeliti za aktualnog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ili nekog od njegovih protukandidata.
- Milanović se nije korektno ponio prema međimurskom SDP-u. Prvo, kod lokalnih izbora i izbora župana mislim da nije trebalo ići na raspuštanje Županijske organizacije SDP-a, a da ne govorim kakvo je nezadovoljstvo bilo nakon što su sastavljene liste za protekle
izbore. Još nisam odlučio kako ću se opredijeliti, moram prvo vidjeti kakav će program Milanovićevi protukandidati ponuditi članstvu.

Nedavno ste se pohvalili da će čak 70 djece iduće školske godine upisati prvi razred?

- Imamo sedamdeset djece koja bi od iduće školske godine trebala krenuti u prvi razred. Nažalost, ja ne mogu dobiti službene podatke, što je apsurd. Zakon nam je propisao obveznu pred-školu za djecu rođenu u razdoblju od 1. travnja do 30. ožujka. Dođem u Državnu upravu i tražim popis djece s mog područja kako bih im mogao poslati
poziv za predškolu, ali, ne mogu dobiti taj podatak, nego mi sugeriraju da stavim pozive na bandere, oglasnu ploču... U kojem mi to vremenu živimo, u kamenom dobu?

Komunjare i crkva

Kakva Vam je suradnja sa župnikom Ivicom Puškadijom, “kinooperatorom”,
kako ga pojedini mještani u šali zovu?

- Dobra, župnik je dosta zagrijan za kulturu pa se na tom području dosta radi. Odmah po dolasku našao se u nezahvalnoj poziciji - crkva je bila srušena, mise su se održavale
u zgradi bivše općinske uprave, a pred izbore je tadašnji župnik Ivan Kozjak javno prozivao da komunjare ne smiju doći na vlast jer nikad neće imati crkvu. Isto tako, s oltara je pozivao vjernike neka u drugom krugu daju glas Dragici Vugrinec, a ne meni. Mogao sam novog župnika zbog toga dočekati “na nož” jer su vrlo ružno krenuli na mene, ali nisam. Eto, došao im je “komunist” za načelnika, a crkva je izgrađena. Zamjerio sam novom župniku prikazivanje jednog filma u crkvi, a projekcija je “slučajno”
upriličena dva mjeseca pred parlamentarne izbore, što nije bilo fer... A, čujte, on je u župi vrhovni gazda i može lupiti po stolu bez obzira na Župno vijeće, međutim, ja ne mogu upravljati općinom kao on župom.

Imate devet naselja u sastavu Općine, pretpostavljam  isto toliko problema.

- Najveći problem su nam ceste koje su stare i po 40 godina, dizajnirane za sasvim drugačiji promet nego je to danas. Nasreću, dobar dio problema riješit ćemo izgradnjom
kanalizacije do kraja godine. Ukupno imamo 120 kilometara cesta, od toga je 50 asfaltirano. U kategoriju “polukatastrofe” spada nam javna rasvjeta. Imamo ju po svim naseljima, ali je na nekim mjestima tek onako, više za orijentaciju, da noću ne izgubiš smjer.

Kanalizacija je pri kraju?

Do kraja godine taj bi dio trebao biti gotov, skupa s kompletnom rekonstrukcijom prometnica. Dio aglomeracije koji se sada radi (Brezje, Lopatinec,dio Vučetinca i dio Pleškovca) vrijedan je oko 40 milijuna kuna, Mali Mihaljevec je koštao oko sedam
milijuna kuna, a sada ide Zasadbreg s desetak milijuna kuna. Ukupno je investicija vrijedna nešto manje od 60 milijuna kuna, što je daleko najveća inveisticija u povijesti Općine.