Politika i gospodarstvo 26.11.2018. 08:46. Zadnja izmjena: 26.11.2018. 08:50.

Poduzeća u Međimurju

Najuspješniji u 2017. su „NDK“ iz Svetog Urbana, „Centrometal“ Macinec i „Tubla“ Čakovec

Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, 23.studenoga 2018. održalo je svečanu i proširenu sjednicu, na kojoj su dodijeljene Zlatne plakete najuspješnijim poduzećima i trgovačkim društvima Međimurske županije u 2017. godini u tri kategorije.

U kategoriji malih trgovačkih društava, najuspješnijom tvrtkom proglašen je NDK d.o.o.  iz Svetog Urbana. U kategoriji srednjih trgovačkih društava Centrometal d.o.o. iz Macinca, dok je najuspješnije veliko trgovačko društvo - Tubla d.o.o. iz Čakovca.

Nazočne je pozdravio predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić. Čestitao je nagrađenima i istaknuo sinergiju svih čimbenika u Međimurskoj županiji što rezultira i iz godine u godinu sve boljim gospodarskim rezultatima.

Savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić istaknuo je Međimurje kao primjer kako se uspješnon suradnjom postižu izvrsni rezultati. Čestitao je nagrađenima, kazavši kako nije lako u Međimurju biti najbolji, stoga nagrađeni zaslužuju posebnu čestitku.

Prema podacima FINA-e na području Međimurske županije u 2017. godini poslovalo je 3114 poslovnih subjekata, koji su zapošljavali 27.999 djelatnika što je povećanje za 1.179 osoba ili porast od 4,4 posto u odnosu na 2016 . godinu kada su zapošljavali 26.820 osoba. Ako broju zaposlenih u poduzećima Međimurju dodamo zaposlene kod obrtnika, poljoprivrednike, slobodna zanimanja, zaposlene u javnom sektoru, bankama i osiguravateljskim tvrtkama, tada broj ukupno zaposlenih osoba u našoj županiji iznosi 40 520. Ukupni ostvareni prihodi naših regionalnih poduzeća u 2017. godini iznosili su 14.148.205 000 kuna, što je povećanje od oko 9,5 posto u odnosu na rezultate iz 2016 . godine. Tijekom 2017. godine ostvarena je dobit od 803.113 000 kuna, što je rast od 8,7 posto u odnosu na 2016 . godinu. U novu materijalnu imovinu tvrtke su uložile  460.652 000 kuna.

Najznačajnije djelatnosti u Međimurskoj županiji , kao i prethodne godine su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz i skladištenje te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Župan Matija Posavec naglasio je kako inozemna konkurencija imperativno nameće gospodarstvu potrebu za sve većim stručnim znanjima, novim tehnologijama i inovacijama.

Ministar gospodarstva i poduzetništva Darko Horvat posebno se osvrnuo na treću fazu porezne reforme kojom su želi olakšati građanima te pomoći tvrtkama da jednostavnije i efikasnije posluju. Najavio je i ukidanje 322 administrativna procesa te smanjenje dijela neporeznih davanja kao i ukidanje oporezivanja stipendiranja učenika tijekom 2019. godine. „Procesi se događaju, ali događaju se presporo, za ono što smo govorili da trebamo, sada govorimo moramo jer nemamo vremena, prestižu nas do nedavno puno manje razvijena gospodarstva od hrvatskog“ rekao je ministar Horvat.

Svečanosti su pored ministra gospodarstva u Vladi RH Darka Horvata, župana Međimurske županije Matije Posavca nazočili i predsjednik uprave HAMAG - BICRO-a Vjeran Vrbanec, savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, direktorica HGK ŽK Čakovec Dijana Krnjak, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, načelnici općina, brojni poduzetnici, ravnatelji obrazovnih institucija te novinari.