Politika i gospodarstvo 27.04.2018. 08:49. Zadnja izmjena: 27.04.2018. 08:57.

INOMA

Natječaj INOVA – budi bolji i pobijedi: Podijeljena priznanja najboljim inovacijama

U Organizaciji udruge inovatora Međimurja, INOMA, u Međimurju je na svečani način obilježen 26. travnja - Svjetski dan intelektualnog vlasništva, manifestacijom u zgradi Scheier, kako bi se promicala uloga koju imaju prava intelektualnog vlasništva (patenti, žigovi, industrijski dizajn, autorsko pravo) te poticali inovativnost i kreativnost. Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi veličanstvenost, genijalnost, znatiželju i hrabrost žena koje vode promjene u našem svijetu i oblikuju našu zajedničku budućnost. - Svakodnevno žene dolaze s inovacijama koje mijenjaju igru ​​u stvaranju i djelovanju na transformaciju života i unapređuju ljudsko razumijevanje od astrofizike do nanotehnologije, od medicine do umjetne inteligencije i robotike, naglasio je predsjednik INOMA-e Darko Dobošić.

U programu kojem su glazbeni doprinos dali učenici pjevačkog zbora Ekonomske i trgovačke škole te Erik Vrbanec na trubi iz Strahoninca, podijeljena su priznanja za najboljeg izumitelja Međimurja koje je pripalo Damiru Bašeku iz Ivanovca. Priznanje za iznimne zasluge i poticanju žena u inovativnosti i kreativnosti osvojila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinković Kukolić.

Priznanja najboljim inovacijama iz natječaja „INOVA – budi bolji i pobijedi“ podijeljene su po kategorijama. Tako je najbolja inovacija u kategoriji osnovnih škola otišla u OŠ Jože Horvata u Kotoribi učenicima Karlu Solomunu i Luki Karlociju te mentorici Jeleni Tuksar. Najboljom inovacijom u kategoriji likovne umjetnosti studenata osvojio je autorski rad „Hiperrealizam i moć akvarel tehnike“ Darinke Krček, a u kategoriji književnosti i poezije studenata Jakovu Skoku za knjigu „Desetorica skeptika“. Autorski rad „Kratka i tiha priča“ Žarka Skoka najbolja je inovacija u kategoriji individualnog izumitelja. „Turoš torba“ Karmenke Šipek je najbolja inovacija industrijskog dizajna u kategoriji individualni izumitelj dok su najbolji timski izumitelji samoutovarnog kontejnera za papir, Melani i Željko Petković. Najbolja inovacija u kategoriji inovativnog turističkog proizvoda je povijesno-kulturno-turistička manifestacija „Nikola Zrinski Sigetski“ studenata Kristine Žganec, Mateje Krušec, Matije Brumena, Veronike Srnec, Mateje Gače i Vlatke Tišlarić te mentora Đurđe Somođi, Nenada Breslauera i Tomislava Hublina.

Priznanja za višegodišnju suradnju i poticanje kreativnosti i inovativnosti u Međimurju dobili su Ekonomska i trgovačka škola, Savez hrvatskih inovatora, Tehnička škola i Međimurska županija.