Politika i gospodarstvo 18.06.2016. 09:49. Zadnja izmjena: 18.06.2016. 09:58.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa

Novi model financiranja prijevoza još je jedna pljuska građanima

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od školske godine 2016./17. počinje s novim modelom sufinanciranja i financiranja prijevoza učenika srednjih škola, odnosno uvođenju dohodovnoga cenzusa koji bi, prema mišljenju ministra Predraga Šustara, sustav ostvarivanja prava učinio pravednijim. Ministarstvo je preko službene aplikacije krenulo u prikupljanje OIB-ova članova kućanstava učenika putnika, sa zadnjim rokom prijava do 10. lipnja.

Novi model sufinanciranja najvjerojatnije znači i kraj modela besplatnog prijevoza učenika kakav je unazad nekoliko godina na snazi u Međimurskoj županiji. Župan Matija Posavec kaže da je odluka Vlade kod donošenja državnog proračuna za ovu godinu bila da će u ovoj školskoj godini ići po sadašnjem modelu (75 posto sufinacira država), međutim, od jeseni bi se trebao uvesti dohodovni cenzus.

"U situaciji kad nam je Vlada takva kakva je i kad je u šestom mjesecu trebao biti odrađen rebalans proračuna, a njega nema, teško je znati kako će sustav biti postavljen na početku nove školske godine. Ako ostane sadašnji model u kojem država svima pokriva 75 posto, Međimurska županija i dalje će osiguravati besplatni prijevoz.

Moj politički i ljudski stav, a to ću čvrsto zastupati i kao župan, je da treba ostati sadašnji model i učinit ću sve u tom smjeru, jer to nije nikakva socijalna komponenta, već poticanje odluke da srednje školstvo u Hrvatskoj bude obavezno, a prijevoz je jedna od velikih stavki koju u tom slučaju treba pokriti", zaključio je Posavec.