Politika i gospodarstvo 06.05.2018. 22:56. Zadnja izmjena: 06.05.2018. 22:59.

Brže i lakše do novca

Novi program financiranja za poljoprivrednike u lipnju

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potpisala je nedavno sporazum o provedbi financijskih instrumenata s Ministarstvom poljoprivrede povodom predstavljanja novog oblika financiranja za poljoprivrednike u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. Sporazum su potpisali i Hrvatska banka za obnovu i razvitak te Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Prilikom potpisivanja Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave ispred HAMAG-BICRO-a istaknuo je: - Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede na ukazanom povjerenju i veselimo se zajedničkoj suradnji. Sad slijedi kreiranje programa, upućivanje na izglasavanje u Vladu te raspisivanje natječaja. S obzirom na dosadašnja pozitivna iskustva u provedbi ESIF zajmova, imamo razloga biti optimistični s očekivanim učincima na sektor ruralnog razvoja.

Potpisivanje ovog sporazuma velika je prekretnica za sektor poljoprivrede jer označava dostupnost novog oblika financijske potpore za poljoprivredni, prerađivački i šumarski sektor. Pokrenut će se mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj, pojedinačna jamstva za ruralni razvoj i investicijski krediti za ruralni razvoj. Korisnicima će na taj način biti omogućen brži i lakši pristup financiranju po vrlo povoljnim uvjetima te će im se omogućiti financiranje nekih troškova koji nisu prihvatljivi kao trošak prilikom dodjele bespovratnih sredstava, rečeno je prilikom potpisivanja.

V. Vrbanec zainteresiranima poručuje da se raspisivanje programa očekuje  početkom lipnja. Za više informacija pratite službene stranice HAMAG-BICRO-a:  www.hamagbicro.hr.

Izvor: lm