Politika i gospodarstvo 14.11.2017. 12:20. Zadnja izmjena: 14.11.2017. 12:24.

Međimurska županija

Novi Zakon o zaštiti životinja povod za radni sastanak

Povodom stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja te njegovih izmjena i novih odredbi koje uključuju, odnosno njegove same provedbe, održan je radni sastanak u Velikoj vijećnici Međimurske županije na kojem su uz domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca sa suradnicima, prisustvovali voditeljica Odjela za zaštitu životinja Branka Buković Šošić i Mislav Kučenjak, ispred Ministarstva poljoprivrede RH, Ureda za veterinarstvo i sigurnost, veterinarski inspektor Damir Tuđan, voditelj veterinarskog Ureda Varaždin i Marijan Glavina, veterinarski inspektor Ministarstva  poljoprivrede, voditelj Ispostave Čakovec.

Uz njih, sudjelovali su i Luka Oman predsjednik Udruge „Prijatelji životinja“, Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa za životinja „Prijatelji“ Čakovec te načelnici i predstavnici Općina u Međimurskoj županiji. Radi pravodobnog planiranja aktivnosti te osiguravanja financijskih sredstava u proračunima JLS, obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe detaljne informacije, novine te glavne odrednice prezentirane su od strane struke koja je formirala Zakon. „Zakon pruža dovoljno mjera kako bi se problem broja napuštenih i nezbrinutih životinja smanjio. Svaki početak je težak, potrebno je puno truda, energije i zalaganja a rezultati nisu odmah vidljivi, no ukoliko sa provedbom Zakona krenemo ranije, prije ćemo dobiti i rješenja problema kojih je u ovom trenutku mnogo“, istaknula je Buković Šošić. Najvažnija značajka u ovom je Zakonu formiranje Koordinacijske radne skupine u kojima će uz struku biti predstavnici lokalnih samouprava kao osnova za implementaciju i ubrzanje primjene regulativa i njegovih mogućnosti.

Komunalnim redarima dane su veće ovlasti i zaduženja te će vršiti nadzor čipiranja psa, slobodno ulaziti u dvorište radi kontrole i registriranje u upisnike kako bi se taj sustav popunio i bio na raspolaganju svima koji ga traže. U Zakonu je također dana mogućnost obavezne kastracije kao temeljne mjere koja će spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, a može je propisati resorni ministar, veterinarski inspektor ili čelnik jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave. U krajevima gdje živi romska nacionalna manjina, mnogobrojna u Međimurskoj županiji, nailazi se na specifičan problem nekontroliranog razmnožavanja i nebrige za pse u naseljima te otežani pristup čipiranju i kastraciji životinja. Tamo je potrebna pomoć svih dionika kako bi se pronašlo najbolje rješenje.