Politika i gospodarstvo 08.02.2018. 09:13. Zadnja izmjena: 08.02.2018. 09:20.

Kolegij gradonačelnika i načelnika

O obrazovanju, provođenju kapitalnih projekata i Zakonu o zaštiti životinja

Na 3. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji u 9 točaka dnevnog reda dotaknute su teme o mogućnostima sufinanciranja projekata, Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, radu Međimurske zaklade za obrazovanje Dr. Vinko Žganec, stipendiranju deficitarnih zanimanja, projekta Županija – prijatelj djece, Programa zaštite divljači, prijevoza učenika osnovnih škola te Zakona o zaštiti životinja.

Dana je informacija o mogućnostima financiranja projekata putem kreditnih programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak koje je predstavio Hrvoje Galičić, savjetnik Uprave HBOR-a. - Ono što HBOR nudi je dugoročno financiranje u kojem su prilično povoljni financijski uvjeti, dakle kamatne stope na razini 2,5% godišnje s rokovima financiranja do 15 godina, što je prilagođeno infrastrukturnim projektima. Ono što nam je zaista želja zajedno s predstavnicima županija, gradova i općina potaknemo EU projekte i nadam se da ćemo na ovaj način kroz raspravu i dijalog doći do zajedničkih projekata i suradnje, naglasio je.

Potaknuta je rasprava o obvezama gradova i općina po Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom o čemu su govorili Snježana Tkalčec Avirović, direktorica GKP ČAKOM i Siniša Radiković, direktor PREKOM-a, dok je uvodno o važnosti i novim obvezama nametnutima tom uredbom upoznala Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec, ujedno predsjedavajuća kolegija i zamolila pritom direktore da daju sve potrebne informacije čelnicima jedinica lokalne samouprave. Mladen Lacković, stručna osoba za provedbu lovnogospodarske osnove, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije dao je informaciju o izradi Programa zaštite divljači – programa zaštite i lova divljači na površinama izvan granica lovišta, dok je o provedbi i prilagodbi odluka o trajnoj sterilizaciji za pse i mačke donesenih od strane jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja govorio Luka Oman, predsjednik udruge „Prijatelji životinja” iz Zagreba. Pritom je naglasio da je nužno što žurnije reagirati u gradovima i općinama, koje moraju donijeti odluke o trajnoj sterilizaciji, nakon koje će Ministarstvo poljoprivrede RH financirati kastraciju i sterilizaciju.

Čak četiri točke dnevnog reda ponovo su dokazale koliko je Međimurju važno obrazovanje, te su bile redom vezane za sustav školstva i mladih. Tako je dana zamolba gradovima i općinama s područja Međimurske županije da podupru rad Međimurske zaklade za obrazovanje „Dr. Vinko Žganec“. Kako je naglasio Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije, novim četverogodišnjim ugovorom vrijednim 19,2 milijuna kuna osiguran je prijevoz svim osnovnoškolcima u 18 škola koje su u ingerenciji Međimurske županije, bez obzira na udaljenost od i do škole.