Politika i gospodarstvo 07.07.2016. 07:40. Zadnja izmjena: 07.07.2016. 07:49.

Kolegij gradonačelnika i načelnika

O sportu, turizmu, sufinanciranju deficitarnih zanimanja te ljetovanja i o projektima

Na 16. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji u pet točaka dnevnog reda dotaknute su teme sporta, turizma, sufinanciranja deficitarnih zanimanja, ljetovanja djece smještene kod udomitelja te je predstavljen projekt Udruge Zora.

Međimurska županija prva je regionalna jedinica u Hrvatskoj koja objedinjava sve sportove i sportaše na jednom mjestu, na novom sportsko društvenom servisu, web stranici Sportilus. Naglasak je stavljen na segmente Upiši dijete u sport, kako bi se okupilo što više djece u klubovima diljem Međimurja, a ideja je da svaka općina i grad imaju svoj lokacijski sportski portal unutar tog mjesta i lokacije.

Govorilo se i o uspjehu u turističkom segmentu, širenjem ponuda, stvaranjem uvjeta i kapaciteta, a dotaknuta je i tema promocije turizma Međimurske županije, uz uređenje, organizaciju i održavanje centralnog sustava za upravljanje i promociju turizma. Kako su naglasili Nikola Budiša, voditelj projekta Lovely Međimurje i Davor Fileš, vlasnik tvrtke Multimedija, većina sadržaja koje imamo u Međimurju turistima su zanimljivi i privlačni, iako možda nama svakodnevni.

U Međimurje se niz godina radi na stvaranju prikladnog okruženja za razvoj turizma, što dokazuje i više od 100 manifestacija tijekom godine koje su u službenom kalendaru Turističke zajednice Međimurske županije.

I ove se godine nastavlja sa sufinanciranjem stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja, o čemu je izvijestio tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Anđelko Crnčec, te pritom objasnio kako se 13. godinu zaredom provodi ovakav program, a u školskoj godini 2015./2016. ukupno je 17 učenika potpisalo ugovore. U dosadašnjih 12 godina provođenja projekta „Obrazovanje u obrtništvu”, te uz desetogodišnju suradnju s Međimurskom županijom, zaključno s 2014./2015. stipendiran je ukupno 361 učenik, s iznosom od 2,5 milijuna kuna.

26-ero djece, uz četiri pratitelja, i ove će godine ljetovati u Dramlju. Radi se o djeci smještenoj kod udomitelja, a s područja Međimurske županije, kojima će se sufinancirati zajedničko ljetovanje. Uz sve to, predstavljeni su i rezultati istraživanja projekta Moje mjesto u zajednici za područje Međimurske županije koje je provodila Udruga Zora.