Politika i gospodarstvo 13.04.2018. 13:16. Zadnja izmjena: 13.04.2018. 13:24.

Kolegij gradonačelnika i načelnika

O sustavima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, uspostavi video nadzora i besplatnog bežičnog interneta

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 4. Sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurju pod predsjedanjem načelnice općine Pribislavec Višnje Ivačić i načelnika općine Nedelišće Darka Danie. Na dnevnom redu našla se rasprava o obvezama jedinica lokalne samouprave temeljem Pravilnika o dokumentaciji potrebnoj za donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, informacija o promjenama u Zakonu o regionalnom razvoju, predstavljanje objavljenih i najavljenih natječaja iz ESI fondova, prezentacija projekta uvođenja video nadzora na javnim mjestima te prezentacija projekta „WiFi4EU“ Europske komisije.

Ravnateljica Agencije za poljoprivredna zemljišta Ministarstva poljoprivrede Lana Bogdan istaknula je kako se poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolaže na temelju „Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem“ koji gradovi i općine moraju donijeti na predstavničkim vijećima do 9. lipnja nakon čega se upućuje na mišljenje Međimurskoj županiji i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Prema trenutno dostupnim podacima ukupna površina državnog poljoprivrednog zemljišta na području Međimurske županije je 5 239 hektara od čega je 92 hektara u Šumskoj gospodarskoj osnovi pod upravom Hrvatskih šuma. Najveći broj čestica je na području grada Mursko Središće (1635), a najmanje na području općine Sveti Juraj na Bregu (15) te je trenutno aktivno 2610 ugovora o dugogodišnje zakupu.

O promjenama Zakona o regionalnom razvoju izvjestiteljica Ana Kralj, zamjenica direktorice REDEA-e, najavila je pretvaranje Razvojne agencije u javnu ustanovu zbog čega će biti pojačani servis općinama i gradovima u pripremi projekata i projektne dokumentacije za fondove EU sukladno obavezi koju time REDEA dobiva kao javna ustanova. 

Na Kolegiju se raspravljalo o projektu video nadzora javnih mjesta. Kako je naglasio župan Matija Posavec, riječ je o inicijativi Policijske uprave Međimurske sa ciljem da zajedničkim projektom ustrojavanja video nadzora javnih površina u općinama i gradovima stvaramo suvremeni sustav sigurnosti u Međimurju. Načelnik Uprave policije Kristijan Srpak objasnio je kako bi video nadzor omogućio visoku razinu sigurnosti imovine i ljudi, preventivno odvraćanje počinitelja protupravnih ponašanja ali i učinkovitijeg otkrivanja počinitelja kaznenih djela i prekršaja.

Na kraju je predstavljen projekt WiFi4EU čiji je cilj da stanovnici cijele Europske unije imaju brzi bežični pristup internetu u općinama i gradovima. Natječaj za prijavu je objavljen s rokom do 15. svibnja, a prijaviti se mogu gradovi i općine koje žele uspostaviti WiFi na područjima na kojima još ne postoji, te oni kojima su potrebna sredstva za opremu i njezino postavljanje. Program za naredne dvije godine osigurava 120 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke.