Politika i gospodarstvo 21.09.2017. 11:15. Zadnja izmjena: 21.09.2017. 11:26.

Kolegij gradonačelnika i načelnika

O ulaganjima u Međimurje, zaštiti potrošača, vatrogascima, zlatnoj žutici i obrazovanju

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 1. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, na kojoj je u novom mandatu izabran novi predsjedavajući Kolegija, sa svojom zamjenom. Tako je na prijedlog Franje Bukala, načelnika Općine Orehovica za tu funkciju predložena načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić, a za njenu zamjenu načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, što je kolegij jednoglasno i usvojio. Time su Ivačić i Dania preuzeli funkcije koje su dosad obnašali redom bivši načelnici, Franjo Makovec i Dragutin Lisjak u prošlom mandatu.

Prije samog izbora novog vodstva, sjednicu je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, te iskoristio priliku kako bi, posebice šestorici novih načelnika, čestitao na novim mandatima i sve pozvao na daljnju uspješnu suradnju kako su pred cijelim Međimurjem izazovna vremena, posebice kada su u pitanju investicije i provođenje projekata.  Kako je rečeno, trenutno ima velik broj natječaja s kojima su iz REDEA-e željeli upoznati gradonačelnike i načelnike, uz novosti na nacionalnom nivou. „Jučer je tako objavljen natječaj koji se odnosi na pripremu dokumentacije za buduće projekte financirane iz EU projekata gdje za Međimursku županiju imamo predviđeno 6,3 milijuna kuna, gdje će se moći javljati općine i gradovi kako bi se napravila zaliha projekata za buduće razdoblje“, naglasila je direktorica i dodala kako će agencija u istom biti tijelo koje će i zaprimati i određivati zahtjeve, dakle lokalno odrediti prioritete. 

O tome kakva je uloga regionalne i lokalne samouprave u sustavu zaštite potrošača izvijestili su Sanja Keretić, zamjenica predsjednice Razvojne organizacije zaštite potrošača i Željko Tomašić, predsjednik Kluba Razvojne organizacije zaštite potrošača i savjetnik za zaštitu potrošača, dok je Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, iznio prijedlog izmjena Sporazuma o vođenju materijalno – financijskog poslovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava. Milorad Šubić, pročelnik Podružnice Savjetodavne službe Međimurske županije dao je informaciju o provođenju Akcijskog plana za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze na području Međimurja. Gradonačelnicima i načelnicima dana je obavijest i informacija o mreži dječjih vrtića te o projektu nabave udžbenika, sufinanciranje pomagača u nastavi i sufinanciranje prijevoza učenika osnovnih škola.