Politika i gospodarstvo 10.01.2018. 14:02. Zadnja izmjena: 10.01.2018. 14:02.

Svečanosti

Obilježen dan kada je Međimurje pripojeno matici zemlji

Međimurke i Međimurci tijekom godine slave čak dva spomendana koja je proglasio Hrvatski sabor, 30. travnja, Spomendan na Zrinske i Frankopane koji se ujedno slavi i kao Dan Županije, te 9. siječnja, Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države. Nizom događanja i svečanosti, tako je obilježen jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti koji je bio samo još jedan dokaz međimurskog zajedništva.„Možemo reći da smo već i ove godine ušli u 100. obljetnicu, jer su napad i oslobođenje Međimurja počeli na Badnjak 1918. te je u svega sedam sati oslobođeno cijelo Međimurje. Svi procesi koji su se odvijali do 9. siječnja 1919. godini bili su dio osvješćivanja naših građana kako bi se dogodila i velika narodna skupština“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Povjesničar i saborski zastupnik Branimir Bunjac u svom se govoru dotaknuo događaja prije izglasavanja same Rezolucije te objasnio kako su Mađari desetljećima provodili sustavnu mađarizaciju. „Ono što je pouka, Međimurje nisu oslobodili ni političari, ni gospodarstvenici, nitko drugi nego hrvatski vojnik. Događaj je to koji je odredio ne samo našu prošlost već i našu budućnost, još jednom Međimurce istaknuo kao velike rodoljube koji štuju hrvatski jezik, hrvatsku zastavu i himnu, te podržavaju ostanak hrvatskog vojnika koji se vraća na područje Varaždina“, u govoru je istaknuo izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Darko Horvat.

Spomenimo kako je svetu misu u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koja je uslijedila nakon akademije služio gvardijan Železnjak koji je istaknuo potrebu jačanja nacionalne svijesti. Sve svečanosti u obilježavanju Spomendana svojim sudjelovanjem uveličali su pripadnici Zrinske garde Čakovec, a svojim nastupima svečanu akademiju upotpunili gardist Dragutin Trstoglavec čitanjem proglasa, kao i basbariton Henrik Šimunković uz klavirsku pratnju Darka Golubića te Vokalna skupina „Zrinski“, svojim glazbenim repertoarom. Sa završetkom ovogodišnjeg obilježavanja, već su krenule pripreme za 100. obljetnicu, kada će se uz niz aktivnosti i događanja tijekom 2019. godine, u Čakovcu podići i spomenik za koji je ideja u izradi.