Politika i gospodarstvo 30.09.2019. 10:46. Zadnja izmjena: 30.09.2019. 10:47.

Turizam i urbanizam

Obilježen Svjetski dan turizma i prezentirani potencijali Međimurja

Svojevrsna prekretnica u povijesti turizma u svijetu je 27. rujna 1970. godine kada je usvojen Statut UNWTO-a (United Nations World Tourism Organizaton) te se taj datum obilježava kao Svjetski dan turizma. U Hrvatskoj je to uvod u tjedan u kojem je glavna tema „Turizam 365“ koji se već provodi u Međimurju, a tom prigodom predsjednik Turističke zajednice i župan Međimurske županije Matija Posavec sudjelovao je na konferenciji u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, pod nazivom „Turizam i urbanizam“. Svojevrsno finale hrvatskog turizma odvijati će se na Danima hrvatskog turizma gdje će se dodijeliti nagrada za najbolje destinacije koje su svojim radom i rezultatima zaslužili priznanje, a u čijoj je konkurenciji i Međimurje.

Turizam kao jedna od najvažnijih i ključnih gospodarskih grana u Hrvatskoj, prepuna je potencijala, a povezivanjem regija, spajanjem plave i zelene Hrvatske, povezivanje cestovne, željezničke i morske infrastrukture, dugoročno planiranje i pravilno upravljanje prostorom, resursima i ljudima, ciljevi su hrvatskog turizma, a čiji su najvrijedniji ambasadori ljudi. Predstavnici lokalne i regionalne samouprave spona su između krajnjeg korisnika, proizvođača, potrošača i predstavnika Vlade Republike Hrvatske koji kreiraju političku i zakonodavnu vlast.

U zanimljivoj panel diskusiji „Razvoj turizma putem kapitalnih ulaganja u infrastrukturu“ raspravljali su načelnik općine Vir Kristijan Kapović, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Sanja Jerković, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH Josip Bilaver, ravnatelj županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola, dekan Fakulteta prometnih znanosti Tomislav Mlinarić i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je naglasio kako se svaka peta kuna zaradi se upravo u turizmu, što dovoljno govori o tome koliko je ovaj sektor važan, a jedan od primjera dobre prakse je i Međimurska županija koja provodi turizam u 365 dana. 

Hrvatsku treba decentralizirati jer, složili su se panelisti, nitko u Zagrebu ne može znati što se zaista događa u cijeloj zemlji ako ne izađe na teren. "Kvalitetniji proizvod možemo ponuditi povezivanjem regija, tim više što smo članica EU. Nedostaje nam integrirani pristup koji donosi sinergiju.

 „Danas se mnogo govori o održivom razvoju hrvatskog turizma. U srpnju prošle godine rekli su mi da moram stati, a ove su me skoro smijenili zbog malo gostiju. Pitanje je što sada i kako dalje, treba li dalje graditi, žele li turisti vile s bazenom udaljene od mora, apartmane, hotele, kampove... To su pitanja o kojima trebamo razgovarati, trebamo jasno reći u kojem smjeru moramo ići. Postoje različite želje i pritisci, ali i pitanja gdje smo s infrastrukturnim, pomorskim i zračnim prometom, autocestama... Već ovog ljeta ponuda je bila veća nego potražnja, na što sam upozoravao, govorio o limitima u sezoni, a preko cijele godine prestrojavamo se na kontinent i pričamo o cjelogodišnjem, odnosno 365 turizmu. Prema istraživanjima, limit bi bio 20 milijuna turista, a ove će ih godine biti 19,5 do 20 milijuna. Prostora ima za napredak i razvoj, no sada struka mora reći kako dalje i što turisti žele. Osnovne stvari su održivost sustava i pitanje radne snage, na to smo usredotočeni", istaknuo je ministar turizma Vlade Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Sadašnjost i budućnost hrvatskog turizma gradi se iz dana u dan. „Razvijanje ciklo turizma, kongresnog turizma, mikrospecijalizacija turizma, zdravstveni turizam je budućnost, a svaka regija u Hrvatskoj ima ponešto od toga“, nadovezala se pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Sanja Jerković.   Promet je jedna od najvažnijih poveznica u spajanju destinacija diljem Hrvatske.

Struka i specijalisti danas nisu dovoljno prisutni i uvažavani, smatra Tomislav Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti, koji je pritom istaknuo da je infrastruktura temeljna za turizam. „Nema sinkroniziranog razvoja prometa jer smo riješili autoceste, zračne luke trenutno rješavamo, a željeznica je doista devastirana. Strategiju smo donijeli, ali je ne provodimo. Drugi problem je prometu u našim urbanim sredinama; pred Zagrebom su veliki izazovi jer puno toga nije riješeno, a probleme imaju i Rijeka, Osijek i Split. U Splitu žele maknuti željeznicu iz centra umjesto da se razmišlja o tome da u centru postoji zračna luka, željeznica i trajektna luka", naveo je Mlinarić.

„Turizam čini 20% hrvatskog BDP-a, svake godine raste broj smještajnih kapaciteta diljem Hrvatske, ponuda je raznolika, raste potražnja u smještajnim kapacitetima koje imaju 5 zvjezdica, svaki dio Hrvatske je interesantan i konkurentan, a na nama je da damo ono najbolje što svatko ima.“, zaključio je župan Posavec koji je nadodao da je ponosan što je upravo Međimurje članica UNWTO-a koja je odabrala Međimursku županiju kao primjer dobre prakse u primjeni tehnoloških inovacija u interpretaciji prirodne i kulturne baštine te kao članice mreže za gastronomiju, prilikom 64. sastanka Komisije za Europu, Ujedinjenih naroda Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja se održala u svibnju u Zagrebu, a u čijem su članstvu i brojne druge države kojima je hrvatski turizam zanimljiv za zajedničku suradnju, posjećivanje i ulaganje što je najbitnije u današnjem globalnom turizmu.