Politika i gospodarstvo 05.12.2017. 23:17. Zadnja izmjena: 05.12.2017. 23:18.

REDEA

Održan treći Connect forum i radionica u sklopu AgriShort projekta

U utorak. 5. studenog REDEA je treću godinu za redom organizirala Connect forum nakon kojeg je održana i prva specijalizirana radionica „Jačanje poljoprivredno-prehrambenog sektora kroz kratke opskrbne lance“ u okviru projekta „AgriShort“.

Ovogodišnji Connect forum i B2B sastanci okupili su 15-tak ugostitelja i proizvođača poljoprivredno – prehrambenih proizvoda iz Međimurske županije. Kao i prethodnih godina, REDEA je ovaj događaj organizirala s osnovnim ciljem izravnog povezivanja poljoprivrednih proizvođača s predstavnicima ugostiteljskih subjekata kako bi se uspostavili kratki lanci opskrbe. Na početku Connect foruma svoje poslovanje predstavili su i ugostitelji i poljoprivredni proizvođači nakon čega se održala interaktivna rasprava tijekom koje su se svi sudionici složili da Međimurska županija ima značajan eno - gastronomski potencijal jer se na malom području proizvodi široka paleta visokokvalitetnih proizvoda. Marko Palfi iz restorana Mundoaka naglasio je kako je za pun doživljaj svakog gosta osim dobre hrane potrebna i priča koja bi sve segmente zaokružila u jednu cjelinu. Upravo kratkim opskrbnim lancima potiče se izravna suradnja koja omogućuje da se ponuda međimurskih ugostitelja u što većoj mjeri temelji na jelima izrađenim od domaćih, lokalnih i sezonskih namirnica poljoprivrednih proizvođača iz regije. Kreiranjem kvalitetnih autohtonih menija doprinosi se unaprjeđenju prepoznatljivosti  gastronomske i tradicijske posebnosti međimurskog  područja.

Nakon Connect foruma održana je prva specijalizirana radionica „Jačanje poljoprivredno-prehrambenog sektora kroz kratke opskrbne lance“ u okviru projekta „AgriShort“. Na početku radionice polaznici su imali priliku čuti izlaganje Marka Frederiksa iz Nizozemske koji iza sebe ima niz inicijativa kada je u pitanju uspostava različitih oblika kratkih opskrbnih lanaca. Tijekom svoje prezentacije pod nazivom „Local2local – uvid u kratke opskrbne lance“ gospodin Frederiks predstavio je realizirane inicijative temeljem kojih su uspostavljene izravne suradnje poljoprivrednih proizvođača s različitim institucijama kao što su sveučilišta, zdravstvene ustanove te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

 „Kratki opskrbni lanci potiču razvoj lokalne ekonomije, omogućuju stvaranje novih radnih mjesta  te potiču proizvodnju i konzumaciju lokalnih i sezonskih prehrambenih namirnica. Vaš kraj karakterizira značajan prirodan potencijal i bogata tradicija, ali ono što vam nedostaje jest suradnja. Ono u čemu vam mi možemo pomoći su naša iskustva kako u realizaciji inicijativa ne bi ponovili naše pogreške“ poručio je gospodin Frederiks tijekom svog izlaganja.

Osim gospodina Frederiksa, u sklopu prve specijalizirane radionice sudionici su imali priliku čuti izlaganje Andrije Lesara iz Bioinstituta Čakovec. Prezentacijom na temu „Zahtjevi za zdravstvenu ispravnost hrane“ gospodin Lesar dao je pregled važeće zakonske regulative i standarda koje svi dionici koji su uključeni u vrijednosni lanac proizvodnje prehrambenih namirnica (od  primarne proizvodnje, sekundarne prerade pa sve do skladištenja,  transporta te stavljanja na tržište), moraju zadovoljiti kako bi se krajnjem potrošaču garantirala sigurnost prehrambenih namirnica. Na kraju prve specijalizirane radionice Nevenka Belak iz Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u sklopu svoje prezentacije pod nazivom “Samozapošljavanje“ sudionicima je prezentirala mogućnosti i mjere koje su usmjerene poticanju samozapošljavanja na poljoprivrednim gospodarstvima koja se osim primarnom bave i sekundarnom poljoprivrednom proizvodnjom te raznolikom dopunskim djelatnostima.