Politika i gospodarstvo 07.10.2016. 08:43. Zadnja izmjena: 07.10.2016. 10:27.

Vijećnica Međimurske županije

Održana 21. sjednica Skupštine Međimurske županije

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 21. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je između ostalog usvojen prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, usvojena prva izmjena i dopuna Proračuna, dana informacija o kretanju međimurskog gospodarstva u proteklog godini, ali i razriješeni dosadašnji ravnatelji Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.  

Aktualni sat u 20-tak minuta o smanjenju nezaposlenosti, ambroziji i prijevozu romske djece

Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno je započela aktualnim satom kojeg je pitanjem otvorio vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ), dotaknuvši se teme izgradnje nove industrijske zone općine Nedelišće. Pritom je naglasio kako se ista nalazi na oko 250 metara zračne udaljenosti od vodocrpilišta Nedelišće koje je pod posebnom skrbi radi zaštite od zagađenja, te postavio pitanje kako je moguće graditi zonu na tom području, te je li za to pribavljena sva potrebna dokumentacija. Da svaka gospodarska zona mora biti sukladna prostorno planskoj dokumentaciji, te uz suglasnost Zavoda za prostorno uređenje, potvrdio je župan, te dodao kako je ipak Općinsko vijeće Nedelišća to koje mora donijeti određene odluke, no i da ne sumnja kako se išta radi mimo zakona. Objasnio je kako će pitanje proslijediti Općini u čijoj je zona ingerenciji, ili Zavodu ukoliko je potrebna dopuna dokumentacije, no i dodao kako nije dobro da postoje takva i slična upozorenja te upitnici, s obzirom da je upravo razvoj gospodarstva strateški cilj razvoja Međimurja, te očekuje konkretne i jasne odgovore.

Nezavisna vijećnica Marija Hertelendi nije postavila pitanje, već je samo zatražila ispriku zbog, prema njenim riječima, neistina o njoj iznesenim u lokalnom tjedniku, jer naime postoji Udruga za Dom spremni iz 1997. godine. Kako će se financirati prijevoz romske djece iz Sitnica u Dječji vrtić u Murskom Središću nakon što je završeno financiranje Fonda REF, pitao je vijećnik Ivan Novak (HDZ). Na pitanje je odgovorio pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, objasnivši kako nema razloga za brigu te da će prijevoz biti riješen kroz osiguran prijevoz učenika osnovnih škola. 

Rebalans i obračun Proračuna te izvješće župana za prvih 6 mjeseci

Apsolutno najvažnija točka dnevnog reda današnje skupštine bio je rebalans Proračuna, koji je po prvi puta preko pola milijarde kuna (565 milijuna kuna), što kako je naglašeno možda dobro zvuči, no to je zato jer podrazumijeva sve obrazovne i zdravstvene ustanove, kompletni proračun Županijske bolnice Čakovec, ali i sve plaće u osnovnim i srednjim školama. „Iako je ovakav način rada bolji zbog uvida u financijsku situaciju, ujedno donosi i veću odgovornost za onog koji je nadležan“, naglasio je župan i dodao kako se na primjer 300 tisuća kuna uštedjelo na plaćama, uz smanjenje broja zaposlenih u Županiji, što je u situaciji s većim obimom posla jedna pozitivna brojka. Ujedno je istaknuo žaljenje što se za oko 35 milijuna kuna moralo smanjiti one investicije oko kojih se očekivala podrška Vlade, prije svega radi se o školi u Pribislavcu i dvorani u Orehovici, nakon što su već napravljene prve faze obiju investicija.

„To ne znači da nema projekata, mi projekte pokrećemo za ono što možemo, od naših škola, Doma zdravlja, niz projektnih dokumentacija, pa do projekata energetske učinkovitosti kao Učenički dom, Gimnazija J. Slavenskog, Ekonomska i trgovačka škola, OŠ Selnica za koju ugovor potpisujemo druge godine, ambulante diljem Međimurja, novi Studentski centar. Dakle ipak investicija ima na razini oko 38 milijuna kuna u ovom trenutku, a većina iz našeg Proračuna. Izostala je podrška države“, objasnio je župan i izrazio želju da se što proje formira nova Vlada, zbog toga što unutar dva mjeseca mora izglasati državni proračun. „Ako se premaše rokovi, 1. siječnja ponovo dolazimo u zonu privremenog financiranja od 3 mjeseca, dakle opet održavanje sustava hladnog pogona i to si jedna ozbiljna država ne smije dozvoliti“, dodaje.

Zbog isteka mandata Matija Posavec ponovo je imenovan za upravitelja Zaklade solidarnosti Katruža, kao i članovi Upravnog odbora Mislav Čonkaš, Miroslav Horvat, Božena Malekoci – Oletić, Štefica Martinez, Danica Pongrac – Krhač, Andreja Knežević i Emil Vibović.