Politika i gospodarstvo 29.03.2019. 14:27. Zadnja izmjena: 29.03.2019. 14:27.

Sastanak

Održana 8. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije

Mogućnosti suradnje u zbrinjavanju miješanog starog i novog komunalnog otpada, aktualni i najavljeni natječaji iz ESI fondova, reorganizacija Policijske uprave međimurske te provedba DDD mjera i monitoringa komaraca točke su dnevnog reda o kojima se raspravljalo na 8. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji. Sjednicom je predsjedala načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić, a prisustvovali su joj i njen zamjenik, načelnik općine Nedelišće Darko Dania, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnici i gradonačelnici, ili njihovi predstavnici, iz svih općina i gradova Međimurske županije kao i pročelnici, ravnatelji te direktori županijskih institucija.

Prisutnima se na početku sjednice obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman uz molbu za suradnju oko podjele uskrsnica umirovljenicima. Taj je projekt Međimurska županija pokrenula prošle godine, no poučeni tadašnjim iskustvom, kada podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje oko visine mirovina umirovljenika nisu bili meritorni, za angažman mole gradonačelnike i načelnike općina. „Željeli bismo ove godine projekt provesti što kvalitetnije. Znamo da mnoge općine i gradovi također dodjeljuju uskrsnice i božićnice, ali i da u okviru jedinica lokalne samouprave dobro funkcioniraju socijalna vijeća. Danas smo vam poslali i službeni dopis u kojem molimo da zajedno sa svojim socijalnim vijećima do 8. travnja pošaljete popise umirovljenika koji primaju mirovinu do 500 kuna te od 500 do 1500 kuna mjesečno“, pojasnila je zamjenica Herman te dodala kako je ove godine u županijskom proračunu za uskrsnice umirovljenicima izdvojeno 750 tisuća kuna.

Zvonko Bratuša, direktor ARCHEA INTERNATIONAL d.o.o. Zagreb i predstavnik društva IGH d.d. Zagreb prezentirao je novu mogućnost zbrinjavanja miješanog starog i novog komunalnog otpada. Sandra Polanec Marinović informirala je gradonačelnike i načelnike općina o aktualnostima vezanim uz EU fondove, preko projekta kojim Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA savjetuje i pruža podršku prijaviteljima i korisnicima ESI fondova. U tijeku je reorganizacija Policijske uprave međimurske, o čemu je izvijestio načelnik Ivan Sokač. Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova nalaže spajanje policijskih postaja u Murskom Središću i Štrigovi u zajedničku postaju. 

Voditelj Djelatnosti zdravstvene ekologije u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije Marko Klemenčić naglasio je da dolazi razdoblje aktivnosti komaraca te podsjetio prisutne na zakonske mjere koje moraju provoditi po pitanju njihovog monitoringa. Predsjedavajuća Višnja Ivačić za kraj je napomenula kako se 5. svibnja održavaju izbori za članove vijeća nacionalnih manjina te predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave, koje su dužni raspisati Međimurska županija, gradovi Čakovec i Mursko Središće te općine Domašinec, Donji Vidovec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Sveti Martin na Muri i Štrigova.