Politika i gospodarstvo 09.08.2017. 22:32. Zadnja izmjena: 09.08.2017. 22:34.

Lendava

ODZVONILO SMRADU Broji li bioplinara u Lendavi posljednje dane?

Slovensko bioplinsko postrojenje smješteno s druge strane Mure, nekoliko kilometara udaljeno od Murskog Središća, na prilazu u Lendavu, nakon velikog pritiska javnosti s jedne i druge strane granice, ali i rada inspekcijskih službi, čini se broji svoje posljednje dane. Neizdrživ smrad koji se tjednima širio iz postrojenja, za mjesec do dva dana mogao bi postati prošlost, a bioplinari prijeti prestanak proizvodnje. O problemu lendavske bioplinare proteklog četvrtka je na operativnom sastanku raspravljala i slovenska Vlada. Tjedan dana ranije nadležne službe izdale su nalog da bioplinara u roku od dva mjeseca mora završiti preradu materijala koji se u ovom trenutku nalazi u fermentorima i prekinuti proizvodnju, a u međuvremenu je njihova glavna državna inspektorica izdala odluku o zabrani novog dovoza i prerade otpada u bioplinari. Nakon toga izvršit će se pregled cjelokupnog postrojenja i odlučiti o daljnjoj sudbini bioplinare.

Prema pouzdanim izvorima iz Lendave, u fermentorima se u ovom trenutku nalazi količina materijala koja zahtijeva ciklus od 20 do 40 dana fermentacije. Zanimljivo je da je bioplinara "u tišini" obradila i oko tisuću tona raznog organskog materijala iz Hrvatske, koji je u bioplinaru stigao "na crno" bez bilo kakvih papira, a među otpadom je, tvrdi naš izvor, bilo svega- od hrane kojoj je istekao rok trajanja, do bačvi punih otpada od proizvodnje farmaceutskih tvrtki.

Kako god priča završila (ako bioplinara u nekom slučaju i dobije dozvolu za nastavak proizvodnje, bit će to pod vrlo strogim uvjetima) iduće ljeto građani Murskog Središća mogli bi dočekati bez neugodnih mirisa s duge strane Mure.