Politika i gospodarstvo 11.05.2017. 09:54. Zadnja izmjena: 11.05.2017. 09:55.

Za poduzetnike

Okrugli stol u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata

U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata čije je održavanje iniciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA i Međimurska županija organizirale su niz događanja, među kojima i okrugli stol na temu EU potpora za poduzetnike. Svrha događanja bila je predstaviti raspoložive izvore financiranja međimurskim poduzetnicima te ih upoznati s iskustvima u provođenju EU projekata. Okrugli stol otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, uz prisustvo saborskog zastupnika Darka Horvata, direktorice Regionalne razvojne agencije REDEA-e Sandre Polanec Marinović, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Darka Radanovića, predsjednika Uprave HAMAG – BICRO d.o.o. Vjerana Vrbanec te sve one koji se u Međimurju i okolici bave temom privlačenja EU sredstava, a kojih je svakim danom na sjeveru zemlje sve više.

U uvodnom obraćanju župan Posavec naglasio je da se Međimurska županija ističe među najboljima u privlačenju sredstava iz EU, što dokazuje kvalitetu rada agencija i stručnih službi. Poduzetnicima je poručio da im sve stručne službe i agencije Županije stoje na raspolaganju da pomognu u nastojanjima da osiguraju europske potpore za razvoj poslovanja. „Imamo ujedno i najbolji europski projekt u zemlji koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja, onaj udruge MURID, ali naravno, upravo su poduzetnici ti koji su ključni faktor u nastojanju da privučemo još više sredstva iz Europske unije“, rekao je pritom međimurski župan. Financijski instrumenti koje provodi HAMAG - BICRO u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. nazočnima je pobliže objasnio predsjednik Uprave te istaknuo da je u ovom trenutku raspoloživo 1,2 milijarde kuna za financiranje poduzetničke aktivnosti.

Tijekom predavanja održano je i predstavljanje otvorenih i najavljenih natječaja u sklopu programa Konkurentnost i kohezija. U  sklopu održavanja Dana otvorenih vrata za EU projekte, održan je i okrugli stol na kojem su poduzetnici opisali primjer dobre prakse te iskustva vezana uz samu prijavu dokumentacije, pripremu i provedbu projekta.