Politika i gospodarstvo 08.10.2017. 21:41. Zadnja izmjena: 08.10.2017. 21:43.

Pitanja-odgovori

Otkrivena tajna budućnosti naše Bolnice?

- Neće biti spajanja čakovečke i varaždinske bolnice! Međimurska županija je osnivač, vlasnik i upravljač Županijske bolnice Čakovec i ni jedna odluka o statusu bolnice ne može ići bez Županije. Za suradnju bolnica jesmo, svaka razvija svoje centre izvrsnosti; mi za interventnu kardiologiju, a Varaždinci za neurokirurgiju ... mi nemamo neurokirurga. Uređuje se zgrada stare interne, gradi se nova zgrada Doma zdravlja Čakovec, rekonstruirat će se stara Feštetićeva zgrada - odgovorio je župan Matija Posavec na pitanje Darka Horvata, iz oporbe (HDZ). Horvat je dodao da je zadovoljan županovim odgovorom.

VRAĆAMO NOVAC

Odgovorio je potom na pitanje Ivančice Somođi, također iz HDZ-a. Kazao joj je da Županija vraća dug Bolnici te da joj iduće godine žele kupiti i uređaj za magnetsku rezonanciju.

U nastavku sjednice vijećnici su odobrili osnivanje novog, šestog upravnog odjela Međimurske županije - za zdravstvo i socijalnu skrb. Te su djelatnosti bile dio Upravnog odjela za društvene djelatnosti za koji je kazano kako je, nakon preuzimanja bolnice, preopterećen i skrbi za 80 posto županijskih poslova.

Novi upravni odjel s radom počinje 1. siječnja iduće godine te će se natječajem potražiti pročelnik. Župan je podsjetio da je na početku svog prvog mandata smanjio broj upravnih odjela s devet na pet, no, HDZ je glasao protiv ove odluke.

Dug 34 milijuna kuna

- Trenutni dospjeli dug Bolnice je 34,279.000 kuna. Poduzima se niz mjera, praktično u svakom segmentu poslovanja, kako bi se smanjio. Jedan od bitnih koraka je provođenje javne nabave ondje gdje se trebala, a dosad nikad nije provođena. Riječ je o nabavama od nekoliko desetaka milijuna kuna i cijene su sad snižene do 15 posto. Do 60 posto smanjene su i cijene koje su redovni predmet javne nabave, poput telekomunikacijskih usluga. Smanjujemo troškove održavanje opreme, kontroliramo prekovremene sate, korigiramo koeficijente i naplaćujemo dugove sukladno nalazima revizije (između ostalog i dug vlasnika Bolnice) - odgovor je Roberta Grudića, ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, na naš upit.