Politika i gospodarstvo 08.12.2016. 08:56. Zadnja izmjena: 08.12.2016. 09:33.

Fini međimurski metal

Poduzeću IAF odobrena EU sredstva za razvoj poduzeća

Povodom početka provedbe projekta Fini međimurski metal – uvođenje nove tehnologije obrade održana je konferencija za medije u poduzeću Industrijski aparati i fina obrada metala – Mursko Središće d.o.o.

Poduzeće IAF posluje na  tržištu dijelova postrojenja za naftnu, petrokemijsku, kemijsku, prehrambenu industriju i industriju papira. U 10 godina postojanja pozicioniralo se kao malen ali fleksibilan dobavljač koji može potencijalnim kupcima ponuditi zatvoreni ciklus proizvodnje dijelova postrojenja (od projektiranja, proizvodnje do puštanja u pogon), uz striktno poštivanje rokova, kvalitete i garancije proizvoda.

Uvodno je direktor poduzeća g. Dražen Bobičanec predstavio poduzeće IAF čiji počeci i osnivanje sežu u 2004. godinu. Osnivanjem poduzeće kreće u značajno ulaganje izgradnje tvorničke hale od 1100 m2, nabavu potrebne osnovne opreme te zapošljava tri djelatnika, čime u jesen 2005. stvara preduvjete za početak proizvodnje. U suradnji s povezanim poduzećem iz Austrije, IAF je bilježio stalan trend rasta poslovanja te povećavao broj zaposlenika. Zbog povećanog obujma posla, u 2008. dograđuje se dodatni proizvodni prostor za strojnu obradu dijelova od 500 m2, a do danas je poduzeće povećalo broj zaposlenih na 15 djelatinika.

Tvrtka IAF djeluje na tržištu koje ne poznaje serijsku proizvodnju, jer je svaki proizvod koji se proizvede unikatan, u skladu sa specifičnim potrebama proizvodnog procesa kupca te je proizvodnja svakog jediničnog proizvoda zaseban projekt. Trenutačno se proizvodna paleta tvrtke sastoji od devet grupa proizvoda (tlačne posude, cjevovodi, destilacijske kolone, reakcijske kolone, vakumske komore, reaktori, izmjenjivači topline, rezervoari, ekspanzijske posude). Poduzeće IAF je izrazito izvozno orijentirano te više od 80% proizvoda izvozi na globalno tržište. Osim zemalja Europske unije, poduzeće je izvozilo i u Australiju, Afriku i Aziju.

Potaknuto stalnim rastom i povećanjem potražnje za proizvodnju strojeva, a slijedeći trendove u metalskoj industriji, poduzeće je  prijavilo projekt ulaganja na poziv „Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu“. U studenom 2016. godine, nakon potpisanog ugovora s Ministarstvom gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije krenulo je u službenu provedbu projekta. Cilj ovog projekta je povećati konkurentnost poduzeća uvođenjem nove poslovne jedinice za proizvodnju novih grupa proizvoda te povećanje kapaciteta za proizvodnju postojećih. Provedba projekta pridonijeti će se ostvarenju Općeg cilj projekta, a to je povećanje konkurentnosti metaloprerađivačkog sektora osnaživanjem postojećih pozitivnih trendova zabilježenih u ovom sektoru (porast izvoza, proizvodnje i zapošljavanje).

Projekt ulaganja uključuje izgradnju proizvodne hale, uvođenje nove tehnologije u proizvodnju, edukaciju zaposlenika za rad u novoj poslovnoj jedinici te promidžbene aktivnosti. Provedbom projekta osigurati će se preduvjeti za daljnji rast poduzeća, povećanje konkurentnosti na stranom tržištu, zapošljavanje novih 2 do 5 zaposlenika, povećanje izvoza gotovih proizvoda za 10% te povećanje prihoda poduzeća. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 7.709.336,70 HRK od čega bespovratna sredstva iznose 2.090.914,80 HRK, a ostatak  sredstva je osiguralo poduzeće IAF. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ovaj projekt predstavlja još jedan uspjeh pri dobivanju EU sredstava za poduzetnike koja će se upotrijebiti za razvoj poduzeća, lokalnog gospodarstva ali i šire zajednice.

Izvor: REDEA