Politika i gospodarstvo 15.10.2020. 14:21. Zadnja izmjena: 15.10.2020. 14:21.

Prelog

POMOZI, ZAPOSLI, USREĆI: Drugo poluvrijeme važne utakmice

U Prelogu je u ponedjeljak, 5. listopada, u prostorijama Poduzetničkog centra, održana početna konferencija projekta Pomozi, zaposli, usreći II iz programa Zaželi, kojim se nastavlja uspješno odrađena prva faza dvostruko korisnog projekta.

Cilj projekta je unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja te povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika.

Na projektu je i ovaj put zaposleno 10 žena (devet ih je sudjelovalo i u prvoj fazi projekta), koje će brinuti o 60 korisnika (broj je povećan s dosadašnjih 45) i pružati im uslugu pomoći u kući.

Na konferenciji je prisutne najprije pozdravio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo da je ovo početak drugog poluvremena jedne značajne utakmice.

- U ovaj smo projekt krenuli prije tri godine i pokazao se iznimno dobrim, iako je u početku bilo malo otpora korisnika koji nisu znali o čemu se radi. No, kako je projekt išao dalje i interes je sve više rastao, pa smo, čim je prva faza projekta uspješno završena, odmah krenuli dalje, a potreba postoji za obje strane uključene u projekt – i žene koje pružaju uslugu i njihove korisnike, kazao je Kolarek.

Projekt je potom predstavila voditeljica Marija Igrec, koja je istaknula da će projekt trajati 15 mjeseci, a da se ukupna vrijednost od 874 tisuće kuna u 85-postotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna.

Okupljenima se obratio i predstojnik čakovečkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren, koji je naglasio da je u Prelogu trenutno 130 nezaposlenih osoba, od kojih su 72 žene, a njih 25 su žene starije od 50 godina.

- Upravo one spadaju u teško zapošljive skupine i stoga jer dodatna vrijednost ovog projekta što su upravo one ciljana skupina za zapošljavanje, kazao je Hren.

Naposljetku, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Čakovec Josipa Pigac istaknula je da, osim što se projektom smanjuje socijalna isključivost takvih žena, a krajnjim korisnicima omogućuje da ostvare neke osnovne životne potrebe koje im ne mogu pružiti članovi obitelji, posebno je važno da im se pomoć pruža u njihovim domovima.