Politika i gospodarstvo 27.03.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 27.03.2019. 08:18.

Čakovec

Poslovni uzlet Međimurske županije održan u Tehnološko-inovacijskom centru

U organizaciji Poslovnog dnevnika i Međimurske županije u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje Čakovec održan je Poslovni uzlet Međimurske županije. Projekt je pokrenut početkom 2014. godine u suradnji s partnerima te gradovima i županijama diljem Republike Hrvatske s ciljem promicanja malog i srednjeg poduzetništva. Ovogodišnje izdanje otvorili su Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika i Matija Posavec, župan Međimurske županije, a događaj je uveličala i Blaženka Divjak, ministrica znanosti, obrazovanja i sporta.

Glavni urednik Poslovnog Dnevnika Vladimir Nišević kazao je kako se u začecima najviše razgovaralo o administrativnim preprekama i poreznim problemima, dok su posljednje dvije godine glavne teme EU fondovi i nedostatak radne snage. „To su problemi koji jednako muče male i velike poduzetnike. S druge strane, dobro je da više ne moramo razgovarati o banalnim problemima poput administracije te moram pohvaliti Međimurje gdje se lokalna uprava trudi da ona bude što jednostavnija. Novi izazov je financiranje poslovanja, a cijela Hrvatska se suočava s problemom nedostataka radne snage, stoga danas i tematiziramo obrazovanje radne snage i potrebe gospodarstva“, zaključio je.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako u Međimurju, bez obzira na nacionalnu politiku, nastoje mijenjati upisne kvote i jačati strukovno obrazovanje kako bi se mladi školovali za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje.

Nakon pozdravnih govora organizatora i domaćina, Poslovni uzlet nastavljen je Intervjuom 1 na 1 gdje je gošća bila ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak, a diskutiralo se na temu korištenja EU fondova u sektoru obrazovanja i znanosti. „Županu Posavcu čestitam na međunarodnom priznanju za poticajno poslovno okruženje koje sigurno uvažava i ulaganja u sektoru obrazovanja i istraživanja. Sinergija obrazovanja namijenjenog tržištu rada, koje ne samo da odgovara na potrebe tržišta, već ga i stvara, rezultata istraživanja i inovacija koji doprinose gospodarstvu i ono za što su Županija i Vlada posebno odgovorni, stvaranje uvjeta za poticanje inovacija i gospodarski poslovni uzlet, formula su uspjeha“, prokomentirala je ministrica Divjak uoči intervjua.

U nastavku programa održan je niz predavanja na temu najavljenih poziva za aktivnosti istraživanja i razvoja te digitalizacije poslovanja. Mario Šercer, ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju i Maša Tomašić, voditeljica projekta predstavili su Metalsku jezgru Čakovec, razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju kao primjer suradnje poduzetnika i znanstvenika te direktne i konkretne pomoći metalskoj industriji kao najpropulzivnijoj grani industrije u Međimurskoj županiji.

O digitalizaciji poslovanja govorili su Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva te Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta. Poslovni uzlet završio je predavanjem Ane Odak, pomoćnice ministrice regionalnog razvoja i fondova EU kojim je predstavila novu financijsku perspektivu Europske unije 2021.-2027.