Politika i gospodarstvo 28.05.2018. 11:14. Zadnja izmjena: 28.05.2018. 11:15.

Zagreb

Potpisani Ugovori za Metalsku jezgru vrijedan 31,3 milijuna kuna

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, danas je potpisan Ugovor o bespovratnim sredstvima za financiranje projekta pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra!. Tako je Međimurskoj županiji, koja je prijavitelj projekta, odobreno 31.290.223,12 kuna EU sredstava, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta koji je ukupne vrijednosti 35.629.523,12 kuna. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc Blaženka Divjak i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje projekata EU Tomislav Petric.

Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i tim djelatnika Županije koji su posljednjih dvije godine prevladavali brojne administrativne prepreke, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predstavnici Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Ana Kralj i Jako Horvat, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje TICM-a Ivan Plačko te pročelnik UO za obrazovanje i kulturu Branko Sušec.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata jer po prvi puta u povijesti Međimurja osnivamo istraživačku ustanovu povezanu sa znanstvenom izvrsnošću koja će uskoro zaživjeti u prostoru Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna) s ciljem povećanja konkurentnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, a čime stavljamo naglasak na ona zanimanja koja imaju visoku dodanu vrijednost. U okviru projekta čija će provedba trajati 21 mjesec, bit će obnovljen i rekonstruiran već ruševni objekt bivše jahaonice te nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata u suradnji znanstvene zajednice i gospodarstva“, naglasio je župan Matija Posavec.

Polovica sredstava ide za obnovu zgrade, bivša „jahaonica“, a pola za visoko tehnološku suvremenu tehnologiju i opremu. Riječ je o javno istraživačkoj ustanovi u vlasništvu Međimurske županije gdje će se provoditi istraživačko razvojni projekti u suradnji sa poduzećima. Koncept djelovanja Metalske jezgre temelji se na triple helix principu, odnosno interaktivnom procesu razvoja inovacija kroz razmjenu znanja, vještina i tehnologija između znanosti, gospodarstva i javnog sektora, uz izvrsne infrastrukturne i tehnološke uvjete osigurane EU sredstvima. Između ostalog, otvoriti će se dva laboratorija. Prvi je laboratorij za prototipiranje koji će testirati primjenjivost inovacija u području digitalnih sustava upravljanja, i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo. Drugi će biti laboratorij za Internet stvari koji će se baviti razvojem programskih platformi i razvojem inovativnih aplikacija.