Politika i gospodarstvo 14.10.2016. 08:30. Zadnja izmjena: 14.10.2016. 08:35.

Sjednica GSV-a MŽ

Povećanje prosjeka plaće, rast zaposlenosti i suradnja sa sindikatom

Iako je Gospodarsko – socijalno vijeće savjetodavno tijelo, nova 83.  sjednica donijela je niz konkretnih rješenja i potakla teme za raspravu. Jedna od ključnih točaka sjednice, baš kao i nedavno održane sjednice Skupštine Međimurske županije, bila je dana informacija o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2015. godini. Kako je objasnio Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije statistika koja itekako veseli je zabilježen rast zaposlenosti od 4%, dakle 25.316 ukupno zaposlenih osoba u Međimurju naspram prethodne godine.

„Upravo smo u 2015. zabilježili najmanji broj nezaposlenih ikada, dok je ta brojka tijekom 2016. godine još i manja, što dobiva na značaju posebice ako gledamo i spomenuti rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenih je oko 4500, dok je sredinom 2013. iznosila 8300 nezaposlenih u našem Zavodu s kojim u suradnji radimo i da se ova rekordna brojka dalje smanjuje. Zabilježeno je i povećanje prosjeka plaće na 4085 kuna, nakon što je u 2014. bio 3922. Poduzetnici su po prvi puta premašili svoje prihode preko 12 milijardi kuna, dok smo prije tri godine bili na oko 10.4 milijardi“, rekao je u svom izlaganju i dodao kako mjesta za zadovoljstvo ima, no napori da se svaki segment gospodarstva uzdigne do i preko državnog prosjeka ne staju, te kako su u Međimurskoj županiji prepoznali kako samo konkurentno gospodarstvo i stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja mogu dati daljnji rast plaća.

Čak sedam županija ima prosjek plaća niži od Međimuraca

Na temu se posljednjom točkom dnevnog reda nadovezala Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te iznijela najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama kada su nezaposlenost, ali i zaposlenost u pitanju. „Rujan smo završili s 4370 nezaposlenih osoba u našoj evidenciji, apsolutno najmanje od osnivanja našeg Područnog ureda Čakovec, a pomak je evidentan i u rastu zaposlenosti“, dodala je.  Zaključak temi dao je predsjednik Gospodarsko - socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić, koji je naglasio kako su glavna tema svakog sastanka i okupljanja plaće, kako Međimurske županije tako i GSV-a, te se rade dodatni napori da se taj segment regulira. Kako napominje, važno je i promijeniti percepciju kako su u Međimurju najniže plaće, jer čak sedam županija ima prosjek plaća niži od nas, s time da to uključuje i susjednu Varaždinsku, zatim Bjelovarsko – bilogorsku, Virovitičko – podravsku i druge.

Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurske županije rekao je kako se intenzivno radi na edukaciji i radu s mladima kako bi zadržali sposobnu radnu snagu, Elizabeta Bel ispred sindikata dala je prijedlog za smanjenje poreznog opterećenja, dok Sabolić figurativno zaključio kako bi mladima trebalo platiti kartu za put, neka vide kako se živi u Europi, uvjeren kako bi se većina vratila. Naime sve se češće u javnosti pojavljuju insinuacije kako do pada nezaposlenosti dolazi zbog odlaska mladih, no iste ne drže vodu nakon što su napravljene usporedbe s drugim regijama, kao što je npr. Slavonija iz koje je osjetno veći odljev, ali pritom ne i pad nezaposlenosti. Vezano za temu gospodarstva, Anđelko Crnčec iz HOK Međimurske županije naglasio je kako se priča o negativnoj statistici u obrtništvu, no vidljivo je kako se već šest mjeseci bilježi konstantna brojka, te da mjesta za optimizam ima. Dan je zaključak kako se ujedno za 2016. godinu očekuju bolji gospodarski pokazatelji u odnosu na 2015. kao što je i ona bila bolja od 2014., točnije da međimursko gospodarstvo bilježi kontinuirani rast.