Politika i gospodarstvo 15.03.2016. 10:16. Zadnja izmjena: 15.03.2016. 10:52.

Regionalizacija i decentralizacija

Predsjednik Instituta regija Europe: „Veće ovlasti županijama pomoći će njihovom razvoju“

Međimurska županija dugogodišnja je članica Instituta regija Europe, udruge koja povezuje gospodarske, pravne, kulturne i druge jedinice lokalne uprave i samouprave, institucije, organizacije i pojedince sa čitavog europskog prostora koja kao cilj ima naglašavanje rastuće važnosti regija i općina u europskoj politici i gospodarskom razvoju. Predstavnici Instituta redovito prate rad svojih članica, nastojeći im pružiti znanje, iskustvo i potporu infrastrukturi potrebnoj gradovima i regijama za izvršavanje sve složenijih i zahtjevnijih zadataka. Stoga je u posjetu Međimurskoj županiji boravio dr. Franz Schausberger, osnivač i predsjednik Instituta, u pratnji svojih kolega dr. Hermanna Prema, predsjednika Okruga Jennersdorf savezne države Gradišće, Wilhelma Thomasa, gradonačelnika Grada Jennersdorfa i Willibalda Herbsta, gradonačelnika Grada Weichselbauma.

Goste iz Austrije dočekao je župan Međimurske županije Matija Posavec s kojim su odradili radni sastanak, kojem su uz župana prisustvovali njegov zamjenik Zoran Vidović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović. Tema o kojoj se najviše raspravljalo je potreba reforme lokalne samouprave u Hrvatskoj. „Problem je taj što od 100 kuna u Hrvatskoj 90 odlazi državi, 5 kuna Gradu Zagrebu, a preostalih 5 županijama i općinama“, slikovito je objasnio župan Posavec, naglasivši pritom kako se u sklopu te teme najviše raspravlja o mogućnosti ukidanja županija, dok bi rasprava ustvari trebala ići u potpuno drugom smjeru. „Smatramo da bi rješenje bilo dati županijama još veće ovlasti kako bi sama mogla servisirati svoje probleme, obaveze i financirati projekte, a onih 100 kuna s početka priče svesti na 80 državi, a 20 lokalnoj zajednici “, zaključio je te istaknuo upravo Austriju kao idealan primjer. „Mi u Austriji na 8 milijuna stanovnika imamo 2300 općina, što je gotovo 5 puta više od Hrvatske, a stvari funkcioniraju dobro upravo zato što svaka općina, unutar pojedine savezne države, najbolje može procijeniti koje su stvarne potrebe njenih građana i kako ih najbolje riješiti“, nadovezao se dr. Schausberger, spomenuvši time kako primjer Danske, koja je spojila mnoge općine i stvorila velike administracije, nije toliko pozitivan koliko se navodi, jer su ljudi njime nezadovoljni, a administracija je vrlo skupa.

Naglašava kako je decentralizacija jedini način da se pomogne županijama u Hrvatskoj, ali da je nužno da prijenos ovlasti sa države na regije prati i prijenos financijskih sredstava pomoću kojih se te ovlasti mogu provesti. „Druga stvar koju bi županije i općine u budućnosti trebale više raditi je prekogranična suradnja sa susjednim regijama“, dodao je predsjednik Instituta i pozvao župana Posavca da zajedno sa svojim suradnicima, kao i gospodarstvenicima iz Međimurja, dođe u službeni posjet Jennersdorfu, gdje će im domaćini demonstrirati pozitivne primjere iz prakse u funkcioniranju lokalne samouprave.