Politika i gospodarstvo 18.06.2016. 08:57. Zadnja izmjena: 18.06.2016. 09:01.

Politička kriza

Predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak: Neka prekinu agoniju i raspišu izbore

Nezapamćenu političku krizu u državi, nekoliko dana prije pada Vlade za naš tjednik komentirao je predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak. Ukoliko budu raspisani novi izbori, prema anketama, upravo ta stranka mogla bi ponovno doći na vlast. Gledajući u takvu potencijalnu budućnost Novak uz ostalo govori i o tome gdje vidi međimurski SDP u Vladi koju bi formirala ta stranka.

U tom kontekstu, podsjetimo i na činjenicu da je unutarstranačkim izborima pola članova međimurskog SDP-a uključujući i samog Novaka za predsjednika stranke podržalo Zlatka Komadinu, a ne Zorana Milanovića

"Iako su događanja vezana uz Vladu posljednjih dana uistinu dramatična treba podsjetiti da koalicija koja ju čini nije funkcionirala od samih početaka. Suradnja, kako su je sami nazivali, nije rezultirala gotovo nijednim suvislim zakonskim prijedlogom, a reforme koje su najavljivali na sav glas nisu ni započeli pripremati. Danas ne samo da ta takozvana suradnja uopće ne postoji, nego nema ni elementarne komunikacije među partnerima u Vladi.

Kakvo rasulo i kaos vladaju potvrđuje i činjenica da je ministar financija odustao od plasmana državnih obveznica na međunarodnom tržištu. Zbog svega toga nužno je što prije prekinuti tu agoniju i raspisati nove izbore, jer bi daljnji nastavak  trakavice ozbiljno mogao ugroziti sve pozitivne procese koji su pokrenuti u Vladi Zorana Milanovića, a čijim rezultatima i danas svjedočimo.

Naša očekivanja od buduće Vlade, predvođene SDP-om, ne bih povezivao s unutarstranačkim izborima. Na njima smo odlučivali o smjeru kojim će stranka nastaviti i ljudima koji će je voditi. Rezultati su poznati i prihvaćamo demokratski izraženi stav većine, te smo normalno nastavili planirane pripreme za lokalne izbore, iščekujući rasplet događaja oko eventualnih izvanrednih parlamentarnih. Kad god bili, mi smo za njih spremni što potvrđuju i najbolji rezultati na nacionalnoj razini koje je međimurski SDP ostvario na prethodnim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, kao i posljednje ankete koje govore da stranka i dalje raste u našoj izbornoj jedinici.

Osobno ću se, vjerujem uz maksimalnu podršku svih članova općinskih i gradskih organizacija međimurskog SDP-a, nastaviti zalagati i boriti za što bolji položaj Međimurja kako unutar naše stranke, tako i na nacionalnoj razini. Smatram da svojim rezultatima zaslužujemo više zastupnika u zakonodavnoj vlasti, kako bi se pri donošenju zakonskih rješenja još više uvažavale specifične potrebe i interesi naše sredine.

Jednako tako držim da moramo biti snažnije zastupljeni i u izvršnoj vlasti, jer pozitivna iskustva i rezultati koji se ostvaruju u Međimurju, potvrđuju da imamo ljude koji svojim znanjem i sposobnošću itekako mogu doprinijeti bržem razvoju i napretku cijele zemlje.

Očekujem da će to čelni ljudi naše stranke i buduće Vlade prepoznati, prije svega zbog Međimurki i Međimuraca koji u velikom broju podupiru lijevu opciju, ali i neovisno o svojoj političkoj opciji čine našu županiju primjerom za cijelu Hrvatsku", kaže Novak.