Politika i gospodarstvo 20.04.2017. 23:16. Zadnja izmjena: 20.04.2017. 23:19.

Selidba?

Prelog: Knjižnica u zgradu Međimurjepleta, muzej u knjižnicu?

Nakon gotovo pet godina inzistiranja, prof. dr. sc. Matija Berljak, kanonik i donator vrijedne zbirke umjetnina čiji je dio izložen u Muzeju Croata Insulanus u Prelogu, dobio je odgovor na pitanje što će biti s preostalom građom. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek, dr. vet. med., iznio je prve obrise konkretnih mogućnosti, koje bi se ostvariti mogle u iduće četiri godine.

Prva je da se Knjižnica grada preseli u nekadašnju zgradu Međimurjepleta, a muzejski prostor se proširi i na prizemlje gdje je sada knjižnica, na dodatnih 180 četvornih metara, te bi sva građa bila na jednome mjestu. - Na tragu smo dogovora s vlasnikom zgrade Međimurjepleta Alojzijem Sobočancem. Ta je zgrada površine od oko 700 četvornih metara u ruševnome stanju, a u nju možemo preseliti knjižnicu kojoj sadašnji prostor ionako postaje previše skučen. To je realno rješenje, pojasnio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Druga je opcija već spominjano proširenje muzeja u zgradu stare škole, prostorije u kojima se sada nalaze katastar i gruntovnica.

Ugovorom iz 2012. Berljak je Prelogu darovao više od 900 slika, knjiga i dokumenata. Dio je izložen u Muzeju, no, dio je, smatra Berljak, još uvijek smješten u neprikladnom deponiju. U još jednom pismu koje je uputio gradonačelniku i Gradskom vijeću problematičnom vidi i višenamjensku dvoranu na drugome katu Muzeja. Piše da se ona u darovnome ugovoru uopće ne spominje, a danas se u njoj održavaju svakakvi skupovi, izložbe bez kriterija i predavanja, čak i o - proizvodnji krastavaca kornišona za upotpunjenje kućnog budžeta. Sve je to, stoji u pismu, potrebno, ali nespojivo sa svrhom i ugledom Muzeja, a u pitanje stavlja i sigurnost vrijednih izložaka. Još je jednom ponovio da će se, ukoliko se ne pronađe rješenje za preostali dio zbirke, darovni ugovor raskinuti, a sakupljena kulturna baština dostupnom učiniti na drugome mjestu i u drugoj sredini.

Je li tamburaški dernek primjeren Muzeju?

O kulturnome životu u Prelogu raspravljalo se i na aktualnome satu gradskog vijeća. HNS-ova vijećnica Anica Antolek Hrgar pitala je zašto se svaka manifestacija u gradu mora pretvoriti u - dernek. Kao primjer je izdvojila Noć muzeja.

- Uz kvalitetan i primjeren program koji je bio u samoj zgradi, ono što već postaje tipično za Prelog su tamburaši i njihova popularna glazba. Ako je cilj Noći muzeja približiti kulturu širim narodnim masama, onda im ne treba povlađivati. I ja volim tamburaše, ali za sve postoji vrijeme i mjesto, kazala je Antolek Hrgar.

Gradonačelnik Kolarek pitanjem je ostao malo zatečen. - Sve su naše manifestacije posjećene i hvaljene, ima ih puno i svake godine uvodimo novitete. Ali, prenijet ću opasku Kulturnome vijeću, rekao je Kolarek.