Politika i gospodarstvo 16.03.2020. 09:18.

Vijeće

Pribislavec: Za izostanak sa sjednice 6,7 milijuna razloga?

Na sjednicu Vijeća Općine Pribislavec zakazanu za 3 . ožujka odazvalo se po pozivu predsjedavajućeg Zorana Tomašića, zamjenika predsjednika Vijeća, desetoro vijećnika: Elvis Horvat, Slava Toplek, Kristijan Mihalic, Martina Kneklin, Dragutin Prprović, Mladen Ladić, Matija Ladić, Nenad Pintarić, Saša Rakić i Ljubica Pavić, a izostale su sa sjednice Sanja Mavrin, Gordana Žganec i Natalija Ignac.

Na sjednici nije bilo načelnice Višnje Ivačić koja je izostala zbog zdravstvenih problema, a ni njenih zamjenika Krunoslava Kamenića i Željka Baloga.

Kvorum nije bio upitan, no po samom otvaranju sjednice bilo je jasno da je malo izgleda da se sjednica i održi.

Nakon što je vijećnicima predstavljen novi pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Ivica Špikić iz Ludbrega, diplomirani pravnik, koji je na tom poslu od 17. veljače, Nenad Pintarić odmah je pitao - ima li smisla održavanje sjednice bez načenice?

Elvis Horvat je ocijenio da nema uvjeta ni za održavanje "aktualnog sata", ni za donošenje odluka po dnevnom redu, u kojem je od dvadeset točaka većinu se može proraditi tek uz sudjelovanje izvršne vlasti. Predložio je da se ne gubi vrijeme, da treba zakazati novu sjednicu i osigurati nazočnost načelnice i/ili njenih zamjenika te napustio vijećnicu.

Predsjedavajući Zoran Tomašić zatražio je zatim od vijećnika da ocijene može li se proraditi barem točke u kojima nije nužna nazočnost načelnice, Saša Rakić je bio uvjerenja da se može te dodao primjedbu da unatrag godinu dana nije dobio odgovore na vijećnička pitanja obećane u pisanoj formi.

U aktualnom satu koji je Z. Tomašić ipak otvorio miješana je rasprava o smislenosti održavanja sjednice s pitanjima vijećnika na koja nije imao tko odgovoriti.

Nenad Pintarić je uz ocjenu da "načelnica ima 6,7 milijuna razloga za izostanak sa sjednice" pitao vidi li se razlika na općinskom računu kad više ne nestaje prosječno 1,6 milijuna kuna godišnje, te što zamjenik načelnice Željko Balog poduzima u preseljenju Roma iz nelegalnih objekata podignutih u industrijskoj zoni.

Z. Tomašić mu je odgovorio da je razlika o kojoj pita vidljiva i da dužnici plaćaju zaostale i aktualne dugove.

I Kristijan Mihalic je zatim predložio da se odgodi sjednica, a Martina Kneklin zatražila je da se za iduću sjednicu pripremi elaborat o tzv. "obodnom kanalu" sa sjeverne strane sela. Vijećnik Dragutin Prprović pitao je: kad će se ukloniti deponij građevinskog otpada iz Ulice Lj. Gaja oko kojeg se gomila svakovrsno već smeće, te koliko je izdano rješenja, naplaćeno kazni ili najamnina za korištenje javnih površina u Pribislavcu temeljem "davno donijete odluke". Vijećnik Saša Rakić pitao može li Vijeće dobiti informaciju što je dosad utvrđeno u istrazi o pronevjeri proračunskog novca, te dobio odgovor da nema informacija o istrazi.