Politika i gospodarstvo 10.01.2017. 12:18. Zadnja izmjena: 10.01.2017. 13:05.

Obljetnica donošenja Rezolucije

Prigodnim programom obilježen Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države

Republikom Hrvatskom danas odzvanjaju pozivi na zajedništvo, no Međimurci su isto pokazivali desetljećima pa i stoljećima unazad, a čine to i danas te na tome grade sredinu koja je respektabilna u svakom pogledu. Stoga nije slučajno što se na samom sjeveru zemlje slave čak dva spomendana, 9. siječnja, Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države i 30. travnja, Spomendan na Zrinske i Frankopane. 9. siječnja 1919. godine Međimurje se odcijepilo od mađarske države i pripojilo matici zemlji. Dan je to kada je na velikoj narodnoj skupštini na Franjevačkom trgu u Čakovcu, zajedništvom oko 10.000 Međimuraca, izglasana i donesena ta odluka. Tim je povodom Hrvatski sabor 2005. godine ovaj datum proglasio Spomendanom.

Matija Posavec je na akademiji održanoj povodom Spomendana najavio skoru stotu obljetnicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države povodom koje će se podići spomenik dr. Ivanu Novaku na Franjevačkom trgu. Naglasak na to kako je prije 98 godina više od 10 tisuća Međimurki i Međimuraca reklo ne i nije dopustilo da se dira u našu tradiciju, običaje i identitet, dao je i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Podršku 98. obljetnici donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države svojim su dolaskom na akademiju dali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Željeznjak, uz zamjenike župana Zorana Vidovića i Sandru Herman, potpredsjednike Skupštine Josipa Grivca i Petru Kovačić, gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka te mnogih uzvanika iz javnog, vjerskog, političkog i kulturnog života.

I ovogodišnje je obilježavanje u Međimurskoj županiji započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, prvo na čakovečkom groblju u Mihovljanu, kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka, gdje su uz uzvanike vijenac položili i zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i Romano Bogdan. U Macincu je podno rodne kuće dr. Ivana Novaka, najvrjednijeg Međimurca u vidu oslobođenja našeg „falačeca zemlje“, položen vijenac i zapaljene svijeće. Počast je odana i akademiku, etnomuzikologu dr. Vinku Žgancu, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca na njegovu grobu u rodnom Vratišincu. Spomendan je obilježen i u Prelogu, odavanjem počasti svećeniku te piscu Jurju Lajtmanu, čije ime simbolizira narodnog borca za hrvatski narod.