Politika i gospodarstvo 19.07.2019. 11:34. Zadnja izmjena: 19.07.2019. 11:34.

Prvi sam izbor

Program obrazovanja i osposobljavanja odraslih prošle 103 osobe

Zahvaljujući projektu „Prvi sam izbor na tržištu rada – obrazovan, kompetentan i lako zapošljiv“, 103 osobe prošle su program obrazovanja i osposobljavanja odraslih te je time povećana njihova konkurentnost na tržištu rada.

Podizanje razine zapošljivosti i konkurentnosti dugotrajno nezaposlenih osoba, starijih od 34 godine glavni je cilj ovog projekta, čija je vrijednost 1.264.035,45 kuna. U potpunosti je sufinanciran iz Europskog Socijalnog Fonda, a provodili su ga Pučko otvoreno učilište Čakovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje – HZZ Čakovec i Razvojna agencija Grada Čakovca – Čakra. Završna konferencija projekta održana je u četvrtak, 18. srpnja kada su predstavljeni postignuti rezultati.

Korake u ostvarenju projekta, od same početne ideje, razvoja i aktivnosti do ostvarenja, predstavila je Marina Kolarić iz Čakre. Kroz provođenje sufinanciranih programa osnovnoškolskog obrazovanja odraslih te kroz provedbu 3 planirana programa osposobljavanja polaznici programa stekli su kvalifikacije za specifična deficitarna zanimanja u sektorima koji su traženi na tržištu rada.

Ukupno 40 polaznika osnovnoškolskog obrazovanja (20 polaznika u 7. razredu i 20 polaznika u 8. razredu), 24 polaznika zavarivača MIG MAG postupkom, 24 polaznika osposobljavanja za poslove izrade obuće i 15 polaznika osposobljavanja za operatora na računalu uspješno je završilo program te su im podijeljena uvjerenja.

Podršku provođenju programa koji pridonose unaprjeđenju cjeloživotnog obrazovanja u Međimurskoj županiji daje i Međimurska županija te je završnoj konferenciji nazočila pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak.

Za potrebe provođenja osposobljavanja za poslove operatera na računalu opremljen je informatički kabinet, a na godinu dana je zaposlen romski pomagač kao operativna pomoć pri provođenju nastave te kao motivator.

Ravnatelj POU Čakovec Mario Zamuda i ravnatelj Područnog ureda HZZ Čakovec Nikola Hren istaknuli su zadovoljstvo provedenim programom jer je većina polaznika već pronašla svoje mjesto na tržištu rada.