Politika i gospodarstvo 14.01.2017. 09:04.

Aglomeracija Grada Čakovca

Projekt proveden za primjer drugima u Hrvatskoj

Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec je pred završetkom, predstoji tek asfaltiranje oštećenih prometnica u nekim naseljima i završetak montaže opreme, a onda i puštanje u probni rad rekonstruiranog pročistača, rekao je Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu, 28. prosinca, kojom je dan osvrt na stanje ovog projekta.

To je jedan od najvećih i najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata na području Međimurja u povijesti, istaknuo je. Njegova je vrijednost nešto veća od 273 milijuna kuna, od čega je 73 posto sufinancirano iz kohezijskog fonda EU, po 10 posto iz sredstava Hrvatskih voda i iz državnog proračuna. Preostalih 7 posto osigurale su jedinice lokalne samouprave na čijem se području aglomeracija proteže, Grad Čakovec i okolne općine Nedelišće, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec i Pribislavec, podsjetio je Topolnjak.

Istaknuo je što se završetkom projekta dobiva - pročistač s kapacitetom od 75 tisuća ekvivalent - stanovnika, koji je rekonstrukcijom podignut na treću, najvišu razinu pročišćavanja, i dodano mu je postrojenje za potpunu obradu mulja. Novoizgrađeno je 77 kilometara novih kanalizacijskih cjevovoda i sanirano i rekonstruirano 20 kilometara kanalizacijskih cjevovoda i, izgrađene su 34 precrpne stanice i najvažnije, mreža u 10 naselja. Time su stvoreni uvjeti da se na sustav odvodnje priključi gotovo 8 i pol tisuća novih korisnika i to besplatno, zahvaljujući načinu financiranja.

Topolnjak je istaknuo da je uspješnosti provedbe vrlo zahtjevnog projekta doprinijela i kvalitetna suradnja niza institucija i tvrtki koje su u bile uključene u sve njegove faze, zatim Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a prije njega Ministarstva poljoprivrede, posebno Hrvatskih voda - svima je na tome zahvalio. Gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač je u ime jedinica lokalne samouprave, projektnih partnera, istaknuo da je značaj projekta osim u višoj razini kvalitete života građana i zaštite podzemnih voda koju nosi i u tome što je angažirao i domaću građevinsku operativu, i to u vrijeme najteže krize za branšu.

Grad Čakovec je povrh toga i rekonstruirao prometnice na području radova, u cilju bolje sigurnosti prometa, i uložio u to 20 milijuna kuna te tako riješio probleme svoje infrastrukture za sljedećih pedesetak godina, rekao je. To je i od izvanrednog značaja za razvoj poduzetništva, mogućim ulagačima moći će kazati da je prvi Grad u Hrvatskoj koji je u potpunosti pokriven komunalnom infrastrukturom, dodao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da posebno raduje što se radi o primjerno provedenom značajnom projektu koji je najvećim dijelom financirala EU. Pred vodnim gospodarstvom Hrvatske je novo programsko razdoblje u kojem ono ima mogućnost podizanja milijarde eura, što je pet puta veći iznos od raspoloživog i iskorištenog u ovom razdoblju koje završava.

Da bi Hrvatska iskoristila pruženu priliku trebat će joj sposobnost vladanja dinamikom potrebnih poslova, od izrade dokumentacije, ishođenja dozvola i suglasnosti do provedbe nabava, koju su pokazali partneri u ovom projektu, rekao je Đuroković, čestitajući Međimurskim vodama i uključenim lokalnim samoupravama.