Politika i gospodarstvo 22.07.2020. 08:09. Zadnja izmjena: 22.07.2020. 08:10.

Čakovec

Projekt Zaželi Čakovec: Posao će dobiti deset žena koje su duže vrijeme nezaposlene

Početkom mjeseca potpisan je ugovor za projekt „Zaželi Čakovec“. Vrijedan je 928.650,00 kuna, a preko njega zaposlit će se deset dugotrajno nezaposlenih žena s područja Grada Čakovca. One će godinu dana biti podrška i pomoć 60-torici Čakovčana starije životne dobi.

Projekt se u cijelosti financira iz vanjskih sredstava, od kojih je najveći dio iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj je Grad Čakovec, a partneri Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje Podružnica Čakovec te Gradska razvojna agencija „ČAKRA“.

„Projekt je usmjeren na dvije skupine građana, čije probleme na ovaj način počinjemo rješavati. Prva skupina su žene koje zbog inih razloga duže vrijeme ne mogu pronaći posao. Druga su građani starije životne dobe, koji na ovaj način mogu računati na potporu i pomoć kod obavljanja nekih poslova.“, rekao je predstavljajući projekt gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Ovo je još jedan u nizu projekata koji se provodi na području našeg grada, a koji je usmjeren na rješavanje konkretnih problema koje imaju određene skupine stanovnika. Važno je i to, naglasio je Kovač, što se radi o 100 postotnom financiranju, odnosno što se ovaj projekt ne sufinancira iz gradskog proračuna. Pozvao je i sve zainteresirane žene s područja Grada Čakovca da se prijave na natječaj za posao koji je danas objavljen.

Projekt je pobliže predstavila direktorica Gradske razvojne agencije „ČAKRA“ Damira Vresk. Istaknula je će trajati 12 mjeseci, te da izuzetno važno što u njemu sudjeluju ustanove i institucije koje se bave i zapošljavanjem i socijalnim uslugama. Direktnu korist od projekta imaju upravo dvije skupine ugrožene skupne naših sugrađana. Žene koje duže vrijeme ne mogu pronaći posao te starije osobe koje zbog siromaštva, socijalne isključenosti te slabijih psiho-fizičkih sposobnosti teško žive.

Voditeljica službe za EU  fondove i socijalne, zdravstvene i humanitarne programe Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Vlatka Vincetić, rekla je da raspisan natječaj za zapošljavanje deset žena. Prednost imaju osobe s područja Grada Čakovca, koje su duže vrijeme prijavljene na Zavodu. Poslove koje će obavljati obuhvaćaju održavanje čistoće stambenog prostora, dostavu namirnica i lijekova, priprema obroka, pomoć pri oblačenju i održavanju osobne higijene, socijalna integracija i druženje.