Politika i gospodarstvo 28.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Prosvjedna nota Sloveniji zbog žice s oštricama

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak 26. studenog Veleposlanstvu Slovenije u Republici Hrvatskoj uručilo je diplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zaprječivanja prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan), posebnih mjesta za prelazak granice stanovnika pograničnog područja utvrđenih Sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pograničnom prometu i suradnji iz 1997. godine.

 

Zagrađivanjem dvije spomenute prijelazne točke Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog Sporazuma koji jamči i omogućava već dugi niz godina nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane.

 

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žice s navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istovremeno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Republike Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama.

 

U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH istaknuto je da Republika Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila iz razloga jer je slovenska strana zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena. Navedeno postupanje slovenske strane dovodi u pitanje opstojnost Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe - stoji u diplomatskoj noti MVEP-a.

 

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, ovim slovenskim potezom oštećeno je dvadesetak hrvatskih poljoprivrednika koji ne mogu do svojih zemljišta s druge strane granične crte.

Izvor: 3161