Politika i gospodarstvo 09.12.2016. 09:45. Zadnja izmjena: 09.12.2016. 09:59.

Ubire li država previše?

Prve rente od eksploatacije plina pristigle u blagajnu Općine Selnica

Prije nekoliko mjeseci Industrija nafte - INA započela je s eksploatacijom plina na području Općine Selnica. U razgovoru s načelnikom Ervinom Vičevićem doznali smo da su prve rente od eksploatacije pristigle u općinsku blagajnu. Temeljem dosadašnjih istraživanja Općina Selnica je uprihodila tek 40 tisuća kuna - 10 tisuća za mjesec srpanj i 30 tisuća za kolovoz, dok za rujan nisu isplaćena sredstva zbog remonta. Takve brojke manje su od onih spominjanih.

To nisu silni milijuni u pitanju, kao što se priča. Gledajući izračune Selnica će godišnje uprihoditi 600 do 700 tisuća kuna, pojasnio je E. Vičević dodavši da je i takva cifra značajna za selnički proračun. Eksploatacija bi, ističe, trebala doživjeti vrhunac sredinom 2017. godine, pri čemu se prve dvije godine očekuju veće svote novca, a prihodi će se s godinama smanjivati. Ono čime selnički načelnik nije zadovoljan jest omjer snaga između države, Županije i Općine.

Država sebi od rente uzima pet posto, Županija dva, a nama ostaje tri posto. Taj odnos bi trebao biti drugačiji jer se polja nalaze na području Općine. Apsurdno je da država i tu centralizira sredstva, apelirao je Vičević.