Politika i gospodarstvo 07.10.2020. 12:04. Zadnja izmjena: 07.10.2020. 12:09.

Goričan

Prvi sastanak projektnih partnera u sklopu projekta Two rivers one goal II

U petak, 2. listopada održan je prvi sastanak projektnih partnera u Goričanu koji se održao u sklopu prekograničnog projekta Two Rivers one Goal II. 

Radi se o projektu Sustainable water tourism along Mura and Drava River II (akronim: Two Rivers one Goal II) ukupne vrijednosti gotovo 900.000,00 € u kojem se Općina Goričan nalazi u ulozi nositelja projekta. Ovaj projekt nastavak je završenog projekta Two Rivers one Goal koji se provodio u periodu od 2017. do 2019. godine, a sufinanciran je sredstvima Europske unije putem prekograničnog programa Interreg Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. 

Osim domaćina, načelnika Općine Goričan Marija Moharića, sastanku su nazočili i predstavnici ostalih partnera - načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić te načelnica Općine Tótszerdahely Viktória Havasi. Ispred Europske grupacije za teritorijalnu suradnju MURA RÉGIÓ ETT prisustvovali su Tislér István i zamjenik župana Josip Grivec koji je ujedno i predsjednik predmetne grupacije. 

Tvrtka LEOTA PROJEKTI d.o.o. pruža tehničku podršku Općini Goričan prilikom provedbe projekta, a na sastanku su prisustvovale direktorica tvrtke Leonarda Tarandek te suradnice na projektu Antonija Švec i Maja Čosić koje su predstavile projektne aktivnosti i najvažnije projektne indikatore. 

U sklopu sastanka dogovorili su se daljnji koraci i obaveze partnera oko same provedbe projekta, koji je započeo 1. rujna. 

Najvažnija aktivnost Općine Goričan koja će se realizirati u sklopu ovog projekta je izgradnja i uređenje turističkog objekta na ribnjaku Šuderica u Goričanu. Ovaj turistički centar služit će kao info točka za turiste, ali će biti uređen i kao izložbeni i interpretacijski centar kojemu je cilj poboljšati ponudu za sve posjetitelje Šuderice. U sklopu novog turističkog objekta uredit će se i natkriveno odmorište za bicikliste, tzv. smart-bike point koji će biti opremljen s alatima za popravak, USB punjačem, WIFI konekcijom te mapom s osnovnim informacijama o biciklističkim rutama u okolici.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 888.876,76 € uz stopu sufinanciranja Europske unije od 85%. Iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava na razini cijelog projekta iznosi 755.545,23 €. Ukupan iznos namijenjen za provedbu aktivnosti Općine Goričan iznosi 334.170,01 €, od kojeg 85%, odnosno 284.044,50 €, dodjeljuje Europska unija. Iznos vlastitog sufinanciranja Općine Goričan bit će  50.125,51 €.