Politika i gospodarstvo 20.06.2017. 07:31. Zadnja izmjena: 20.06.2017. 07:36.

Natječaji za poduzetnike

REDEA predstavila B Light projekt: bespovratna sredstva za poduzetnike

Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. održala je u srijedu, 14. lipnja u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje predstavljanje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike po projektu „B Light“.

Projekt su predstavili Jako Horvat i Kristina Pevec iz Odjela za razvoj gospodarstva u REDEA-i, a riječ je o inovativnom konceptu  - „B Light“ Scheme putem koje se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.960.299,00 EUR, od čega je za izravne potpore poduzetnicima  dostupno 7,650.000,00 EUR. Projekt provodi HAMAG-BICRO kao glavni korisnik te sedam regionalnih (županijskih) razvojnih agencija s programskog područja Mađarska-Hrvatska. REDEA u projektu nastupa kao koordinator i operativno tijelo provedbe za područje Međimurske i Varaždinske županije te je prvenstveno zadužena za promoviranje grant scheme, pružanje svih potrebnih informacija poduzetnicima kao i za savjetovanje u samoj pripremi projektnih koncepata.

Projekt će se provoditi 4 i pol godine, a natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike bit će objavljivani  kontinuirano, s najmanje dva evaluacijska roka na godinu. Prvi krug natječaja za dostavu projektnih prijedloga „Light Concept“ je otvoren od 9. lipnja 2017. do 15. rujna 2017. godine, a osigurana je  2.550.000 EUR za sufinanciranje provedbe poduzetničkih projekata. Projekti će biti odabrani kroz dva selekcijska koraka. Svi projektni prijedlozi odobreni u prvom koraku (Light Concept) ulaze u drugi korak (Light Project Proposal).

Za prijavu projekta hrvatski poduzetnici moraju imati barem jednog partnerskog poduzetnika iz Mađarske s kojim će uspostaviti suradnju s ciljem razvoja zajedničke tehnologije, usluga i proizvoda i s kojim planiraju osvajati nova tržišta ili širiti se na postojećim. Maksimalni iznos prihvatljivih troškova po projektnom partner iznosi 180.000,00 EUR-a, od čega Europske unija iz Europskog fonda  za regionalni razvoj sufinancira maksimalno 75% troškova, iznosom od maksimalno 135.000 EUR. Više informacija o projektu i natječaju za poduzetnike može se pronaći na internetskoj stranici projekta.