Politika i gospodarstvo 14.12.2019. 10:04. Zadnja izmjena: 14.12.2019. 10:04.

15 godina uspješnog rada

REDEA - Provedena 62 projekta ukupne vrijednosti 23 milijuna eura

Prije 15 godina, točnije 9. prosinca 2004. godine, osnovana je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA s ciljem pružanja podrške procesima održivog razvoja u Međimurju. Proizašla iz Međimurskog poduzetničkog centra koji predstavlja sam njen začetak, REDEA je danas jedna od najuspješnijih razvojnih agencija u Hrvatskoj zahvaljujući kojoj je Međimurje prepoznato kao dobra ulagačka destinacija.

Prisjetivši se samih početaka, ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović istaknula je da su tijekom 15 godina izrasli u respektabilnu instituciju prepoznatu u Međimurju i šire. Kao regionalni koordinator, predano i s entuzijazmom pružaju stručnu podršku regionalnom razvoju Međimurja, bave se strateškim planiranjem kao preduvjetom usmjerenog razvoja, razvojem gospodarstva, poljoprivredom i ruralnim razvojem te razvojem ljudskih potencijala.

Tijekom prvih deset godina, REDEA je naglo rasla, broj djelatnika se povećavao te ju danas čini stručan i složan tim od 24 zaposlenika, specijaliziranih za područja gospodarstva, društvenih djelatnosti, ruralnog razvoja, strateškog planiranja i provedbu projekata financiranih iz EU fondova. „U tom razdoblju bavili smo se privlačenjem stranih ulaganja zahvaljujući kojima smo osvojili brojne nagrade, a istovremeno smo dobili sredstva za pripremu projektne dokumentacije i stvorili temelje za sve što se danas gradi na području Međimurja.“, kazala je ravnateljica Sandra Polanec Marinović.

„RAZVOJ je za nas ključna riječ“

Posljednjih 5 godina za REDEA-u je bilo zaista intenzivno – svi projekti koje su godinama pripremali i priželjkivali, započeli su s realizacijom, a Međimurje je postalo veliko gradilište upravo zahvaljujući njima. U 15 godina djelovanja uspješno su proveli 62 projekta čija se ukupna vrijednost kreće blizu brojke od 23 milijuna eura, dok je trenutno u provedbi 11 projekata čija je vrijednost 30 milijuna eura. Među projektima koji su prošli kroz ruke djelatnika REDEA-e projekti su fortifikacije Starog grada Zrinskih, rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice, Međimurska palača turizma, Metalska jezgra, projekt Med dvemi vodami te Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu. Razvoj, provedene projekte i kvalitetan rad REDEA-e predstavila je zamjenica ravnateljice Ana Kralj: „Kreativnost, suradnja, uvažavanje, otvorenost, preuzimanje inicijative i prilagodljivost, riječi su koje karakteriziraju naše djelovanje, a razvoj je za nas ključna riječ.“

REDEA od 1. srpnja 2018. godine djeluje kao Javna ustanova za razvoj Međimurske županije te nastavlja posao regionalnog koordinatora u pružanju pomoći javnom sektoru da bude što brži i efikasniji u obavljanju djelatnosti prema krajnjim korisnicima, građanima.

Da bi bez djelovanja naše razvoje agencije mnogo toga u Međimurju bilo neizvedivo, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, a upravo je Međimurska županija kao osnivač, jedan od najvećih projektnih partnera REDEA-e. „Obilježavamo 15 godina kontinuiranog rada na razvoju Međimurja, implementacije europskih projekata koji su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju omogućili ubrzan razvoj naše županije te izgradnje sustava koji osmišljava i realizira projekte od početka do završetka. REDEA na godinu povuče 10 milijuna kuna sredstava iz raznih fondova što svjedoči o njenoj svrsi i održivosti, a zahvaljujući razvojnoj agenciji naše općine, gradovi, poduzetnici i institucije mogu ulagati u novu tehnologiju, otvarati nova radna mjesta te postavljati standarde kojima težimo u Međimurskoj županiji.“

O važnosti REDEA-e govori i velik broj uzvanika koji se odazvao na obilježavanje 15 godina rada, među kojima su bili zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Franjo Makovec i Dragutin Glavina, brojni načelnici međimurskih općina i ravnatelji institucija. Obilježavanje jubileja  održano je u Tehnološko-inovacijskom centru, a samu svečanost moderirao je međimurski komičar Vlatko Štampar koji se odlično uklopio u neformalnu i veselu atmosferu djelatnika REDEA-e.