Politika i gospodarstvo 11.01.2018. 13:43. Zadnja izmjena: 11.01.2018. 13:46.

Općinsko vijeće

ŠENKOVEC: Dajmo narodu kruha i igara!

Prilikom rasprave o proračunu Općine Šenkovec za 2018. godinu vijećnica Ruža Sermek iznijela je u ime Kluba SDP-a amandman sastavljen od tri prijedloga. Oporbeni vijećnici predložili su drugačiju preraspodjelu proračunskih sredstava u korist socijalnih davanja.

- Naš prijedlog je da troškove Dana općine smanjimo za 82.500 kuna i tim novcima platimo umirovljenicima dopunsko zdravstveno osiguranje. Tekuće donacije mogli bismo smanjiti za 10 tisuća kuna i za isto toliko povećati stipendije i školarine iznimnim studentima. Predlažemo da dobitnike dekanove nagrade nagradimo iznosom od 1.000 kuna, rektorove nagrade s 2.000 kuna, a onima koji upišu doktorski studij isplatimo jednokratnu novčanu nagradu od 7.000 kuna. Također, ukoliko bismo prihode za komunalni doprinos smanjili sa 100 na 50 tisuća kuna - i oslobodili obitelji dijela plaćanja za dogradnju ili izgradnju, potaknuli bismo mlade da ostanu u općini, objasnila je vijećnica Sermek. Njezin stranački kolega Dragutin Galić istaknuo je kako umirovljenici jedva krpaju kraj s krajem zbog malih mirovina, a svoje mišljenje iznio je i Stjepan Hoblaj, također član SDP-a.

- Ovo s Danom općine je populistička mjera kruha i igara. Mislim da bi bio veći efekt kad bismo se odrekli dva dana tuluma i ta sredstva dali onima kojima je potrebno, izjavio je Hoblaj. Usprkos dugotrajnoj raspravi i argumentima, načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat naposljetku je predložio da se sva tri prijedloga odbiju.

- Ove godine smo prvi put obilježili Dan općine na nivou drugih općina i bio je pun pogodak. Željeli smo našim mještanima koji pune proračun na nekim način vratiti, priuštiti im dva dana opuštanja, zabave i druženja. Mislim da nikome nećemo previše pomoći ako ćemo samo prebacivati novac s jednog računa na drugi. Nitko ne može reći da nismo socijalno osjetljiva Općina jer gotovo trećinu proračuna izdvajamo za socijalna davanja, istaknuo je Horvat. S njim se složila i predstavnica umirovljenika Jelena Fuss podnijevši detaljno izvješće o radu Socijalnog vijeća Općine Šenkovec na čijem je čelu.

- Općina Šenkovec nikad nije odbila nijedan zahtjev za pomoć. Ako netko ne može plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje neka podnese zahtjev Socijalnom vijeću i mi ćemo to realizirati, naglasila je Fuss. Rasprava o prijedlozima okončana je glasovanje te završila s tri glasa ZA i 10 glasova protiv.