Politika i gospodarstvo 01.06.2018. 22:11. Zadnja izmjena: 01.06.2018. 22:14.

Igre prijestolja

Sjednica Skupštine Međimurske županije: Zašto oporbeni vijećnici sporo čitaju?

Vijećnici HDZ-a i HDS-a nakon odrađenog aktualnog sata iznenada su napustili sjednicu Skupštine Međimurske županije, održanu proteklog četvrtka. Odluku o napuštanju sjednice vijećnici HDZ-a i HDS-a donijeli su na dan ranije održanom sastanku na kojem su zaključili da "nijedan od nas osmero vijećnika nije uspio pročitati sve materijale", a s obzirom da, jeli, "niti jedan vijećnik ne bi smio sudjelovati u glasanju za materijale i odluke koje nije pročitao", činom napuštanja sjednice HDZ-ovci su željeli "ukazati na nedemokratsko vođenje Skupštine".

Pobunjeni vijećnici izjasnili su se da materijale nisu pročitali jer se radilo o 700-800 stranica zahtjevnog štiva, a ne, kako su zločesto komentirali novinari, jer sporo čitaju. Predsjednik Skupštine Mladen Novak upozorio ih je da su materijali za sjednicu dostavljeni u zakonskom roku, te da su svoje primjedbe mogli iznijeti na sjednicama odbora koje se održavaju uoči Skupštine, ali na koje se uglavnom ne odazivaju. Tako njihovog člana nije bilo niti na sjednici važnog odbora Odbora za financije, na kojem je raspravljen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za proteklu godinu, što je bila i prva točka opširnog dnevnog reda Skupštine. Iako su u svojem očitovanju HDZ-ovci izrazili čvrsto uvjerenje da osim njih, niti jedan drugi vijećnik nije uspio pročitati sve dobivene materijale, ostali vijećnici Skupštinu su odradili u rekordnom roku.

Sve točke dnevnog reda, a uz obračun proračuna bilo je riječi o prodaji nekretnine, osnivanju Razvojno edukacijskog centra za metalsku industriju, izvješćima o radu i poslovanju Županijske bolnice, Centra za socijalnu skrb, ŽUC-a, REDEA-e, Zračne luke Međimurje, MESAP-a..., prošle su bez rasprave i jednoglasno, osim jednog suzdržanog glasa kod prihvaćanja izvješća o poslovanju MESAP-a.