Politika i gospodarstvo 22.02.2016. 14:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Viđeni kod Trnovca

Slovenski vojnici s 'dugim cijevima' na granici s Međimurjem!

Uz slovensko-hrvatsku granicu u Međimurju od nedjelje 21. veljače patrolira vojska s "dugim cijevima". Sa slovenskim policajcima kreću se uz graničnu crtu. Jedna takva patrola u nedjelju je viđena kod Trnovca. Došli su do graničnog prijelaza te se potom zaputili prema šumi Zelini.  Ili već jesu, ili će ih uskoro, navodno, pojačati i austrijski vojnici.

Njihovo prisustvo vezano je uz smanjenje kvota migranata koje primaju Austrija i Njemačka. Austrijanci su dnevnu kvotu s 1.500 smanjili na manje od 1.000. Osim toga, više se ne propuštaju čak ni Afganistanci, već samo ratom pogođeni Sirijci i Iračani.

Realna "opasnost" od navale migranata na slovensko-hrvatsku granicu zasad još ne postoji. No sve su to pripreme zbog situacije na grčko-makedonskoj i srpsko-mađarskoj granici. Grčka još uvijek nije "prva linija obrane", Makedonci pokušavaju zaustaviti što veći broj onih koji nemaju pravo ući na područje EU, a u tome joj pomažu i austrijske snage. Srpsko-mađarska granica na kojoj je četiri metara visoka žica s oštricama pak je počela propuštati i stotine migranata dnevno prolaze ispod nje ili režu žicu.

Slovenske aktivnosti na granici s Hrvatskom stoga su priprema za trenutak kad Austrija dodatno smanji kvote ili potpuno obustavi primanje migranata. Očekuje se i aktiviranje starih švercerskih ćelija s našeg područja.

Nešto slično sprema se i na hrvatsko-srpskoj granici. Hrvati će u tom scenariju također zatvarati granicu, štiteći svoj prostor. Stoga je i krajem prošlog tjedna u Vinkovce otišlo desetak pripadnika temeljne policije Policijske uprave međimurske. Riječ je o zasebnoj postrojbi, ljudima sa spiska za slične situacije, koji će sudjelovati u obuci u Slavoniji. Hrvatska vojska tamo još nije na granici, no uskoro bi mogla biti, također u sudjelovanju s policajcima.